Денісова вимагає надати кримському політв’язню Яцкіну належне лікування

Денісова вимагає надати кримському політв’язню Яцкіну належне лікування

Укрінформ
Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова вимагає від своєї російської колеги Тетяни Москалькової провести повне обстеження у кваліфікованому медичному закладі українського політв’язня Івана Яцкіна та надати йому відповідний комплекс лікування.

Про це Денісова повідомила за результатами зустрічі з адвокатом Миколою Полозовим, на якій обговорювалися питання захисту українських політв’язнів у тимчасово окупованому Криму, передає Укрінформ.

“Звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою відновити порушені права громадянина України Івана Яцкіна, провести повне обстеження у кваліфікованому медзакладі та надати йому відповідний комплекс лікування”, - наголосила українська омбудсман.

Денісова зазначила, що під час зустрічі з адвокатом Полозовим вона отримала інформацію про стан здоров’я Яцкіна, який раніше був змушений оголосити голодування після систематичного тиску та знущань з боку російських тюремників під час етапування.

“Крім медикаментів і перев'язувальних засобів, які Яцкін втратив на етапі, співробітники СІЗО м. Саратова, де він утримувався, обмежили його у дзвінках сім'ї. Крім того, співробітники Федеральної служби виконання покарань Росії вимагали від Яцкіна знищити заяву, яку він збирався відправити Москальковій”, - зазначила Денісова.

Полозов, зі свого боку, розповів про негативні тенденції, що відбуваються на тимчасово окупованому півострові Крим, у тому числі про злісне перешкоджання здійсненню адвокатської діяльності.

Денісова під час зустрічі також повідомила про роботу Офісу Уповноваженого, конкретні дії, спрямовані на захист прав кримських татар.

“Зокрема, акцентували увагу на додержанні прав незаконно позбавлених волі за політичними мотивами кримськотатарських активістів Нарімана Джелялова, Асана та Азіза Ахтемових, яких утримують у Сімферопольському слідчому ізоляторі”, - уточнила вона.

Як повідомлялося, Яцкін був затриманий 16 жовтня 2019 року і перебував у московському слідчому ізоляторі "Лефортово" за підозрою в державній зраді і співпраці з українськими спецслужбами. За словами адвоката Полозова, взимку чоловік отримав обмороження ніг через те, що його тримали на сильному морозі без взуття близько 40 хвилин.

13 квітня “суд” у тимчасово окупованому Криму почав розгляд його справи.

У травні так званий Верховний суд Криму незаконно засудив громадянина України Івана Яцкіна до 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

4 листопада Денісова поінформувала, що Яцкіна помістили у штрафний ізолятор російської колонії в Краснодарському краї.

1 грудня Денісова заявила, що Яцкін оголосив про голодування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-