МЗС України засуджує етапування з Криму політв'язнів Джелялова та Ахтемових

МЗС України засуджує етапування з Криму політв'язнів Джелялова та Ахтемових

Укрінформ
МЗС України засуджує етапування з Криму політв'язнів Нарімана Джелялова, Асана та Азіза Ахтемових.

Про це йдеться у заяві, розміщеній на сайті відомства, передає Укрінформ.

МЗС також закликало міжнародну спільноту та партнерів України, у тому числі в рамках Міжнародної Кримської платформи, продовжувати чинити тиск на Росію з метою негайного звільнення усіх українських громадян, незаконно ув’язнених російською окупаційною адміністрацією в Криму, та запровадити нові санкційні обмеження щодо посадових осіб, причетних до переслідувань громадян України.

Зазначається, що Наріман Джелялов є першим заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу, який заборонений у Криму з 2016 року як «екстремістська організація», Азіз та Асан Ахтемови — кримськотатарські активісти. Усі троє були затримані силовими структурами окупаційної адміністрації у вересні 2021 року за сфабрикованими звинуваченнями. Восени того ж року Нарімана Джеляла та братів Ахтемових додатково звинуватили у злочинах, які вони не скоювали.

Після майже року «розслідування» так званих «кримінальних справ», 21 вересня 2022 року російська окупаційна адміністрація засудила Нарімана Джелялова до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, штрафу 700 тисяч рублів та 1 рік та 6 місяців обмеження волі пересування. Асана Ахтемова було засуджено до 15 років строку зі штрафом 500 тисяч рублів та терміном обмеження свободи пересування 1 рік. Азіз Ахтемов отримав вирок 13 років позбавлення волі, штраф 500 тисяч рублів та обмеження свободи пересування на 1 рік.

У МЗС підкреслили, що російська окупаційна адміністрація в українському Криму з моменту тимчасової окупації розгорнула цілеспрямовану репресивну кампанію, метою якої стало викорінення будь-яких форм нелояльності. Однією з головних жертв репресій став корінний народ Криму – кримські татари, сотні з яких зазнали різних форм переслідувань за етнічним, політичним, релігійним підґрунтям.

Читайте також: Політв'язнів у справі «другої джанкойської групи» етапували до російського СІЗО

У відомстві наголосили, що РФ має виконати резолюцію Генеральної асамблеї ООН «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна», ухвалену 15 грудня 2022 року, яка вимагає звільнити незаконно затриманих українців.

Як повідомляв Укрінформ, із Криму росіяни етапували до колоній трьох політв'язнів, яких було засуджено у справі про нібито підрив газопроводу: першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, громадянського журналіста Асана Ахтемова та його брата Азіза Ахтемова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-