Російський «суд» затвердив вирок Ернесу Аметову - його відправлять до колонії на 11 років

Російський «суд» затвердив вирок Ернесу Аметову - його відправлять до колонії на 11 років

Укрінформ
Російський апеляційний "суд" затвердив вирок громадському журналісту Ернесу Аметову, якого Південний окружний військовий "суд" засудив до 11 років колонії суворого режиму у "справі Хізб-ут-Тахрір".

Про це повідомила дружина політв'язня Елеонора Аметова «Кримській солідарності», передає Укрінформ.

"Апеляційний військовий "суд" у Власисі 30 листопада залишив чинним вирок громадському журналісту Ернесу Аметову", – йдеться у повідомленні.

Дружина політв'язня вважає цей вирок помстою російської спецслужби за відмову обмовляти своїх одновірців.

«Ернес – віруюча людина. Він вірний Богові та своїм життєвим принципам. Коли він відмовився, йому сказали: «Отже, сидітимеш з усіма», - розповіла вона.

«Суд мені більше нагадав конвеєр із закривання кришок консервів – настільки бездоганний і лякаюче швидкоплинний, налагоджений до ідеалу процес. Наче вони не вирішують долю людини, а закривають чергову консерву. (Для суду це) нічого особистого, просто бізнес», - прокоментував сам Аметов.

Читайте також: Ексвійськового РФ і двох учасників «Самооборони Криму» судитимуть за викрадення активіста Аметова

Ернеса Аметова заарештували 11 жовтня 2017 року разом із Сейраном Салієвим, Марленом Асановим, Тимуром Ібрагімовим, Сервером Зекір'яєвим і Меметом Бєляловим після обшуків у Криму. 3 роки слідства і судових розглядів мусульманин провів у слідчих ізоляторах Криму та Ростова-на-Дону.

2020 року його виправдали та звільнили в залі суду через відсутність доказів. Це був перший подібний випадок у «справах Хізб-ут-Тахрір» не тільки в анексованому Криму, а й на території сусідньої Росії. Проте пізніше апеляційний суд переглянув рішення Південного окружного військового суду й надіслав справу на новий розгляд.

У грудні 2022 року російський Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону за підсумками повторного розгляду справи Аметова засудив його до 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Раніше Укрінформ повідомляв, що у вересні 2020 року уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісовазакликала представників міжнародних правозахисних організацій та дипкорпусу бути присутніми на судових засіданнях у сфабрикованій в РФ "справі Хізб ут-Тахрір" другої бахчисарайської групи.

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-