Українці їдять менше морозива, ніж європейці й американці
Про це під час прес-конференції в Укрінформі розповів президент Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» Ігор Бартковський.
«Статистика останніх років свідчить, що споживання морозива на душу населення в Україні складає 2,3 кг морозива на рік, в країнах ЄС - 12,9 кг на людину, а у США - більше 24 кг. Це можна пояснити низькою купівельною спроможністю, серед продуктів харчування в українців морозиво не на першому місці», - зазначив Бартковський.
За його словами, за останні роки обсяги споживання морозива в Україні зросли. Так, у 2015 році жителі України з'їли 80,6 тис. тонн цього продукту, у 2016 році - 85,9 тис. тонн, а у 2017 році - 91,8 тис. тонн.
«У 2018 році літо почалося рано, це сприяє споживанню морозива. Ми спостерігаємо і ріст виробництва, і збільшення експорту», - зауважив керівник асоціації.
Він повідомив, що загалом у 2017 році в Україні було виготовлено 96,8 тис. тонн морозива, що на 2,4% перевищує обсяги 2016 року, а експортовано понад 5 тис. тонн - збільшення на 13,5%. Морозиво з України експортується у 50 країн світу.
Як повідомляв Укрінформ, серед топ-виробників морозива в Україні - «Житомирський маслозавод» (ТМ Рудь), «Ласунка» (ТМ Ласунка), «Львівський холодокомбінат» (ТМ Лімо), «Фірма Ласка» (ТМ Ласка) і ФМ «Хладопром» (ТМ Хладик). Причому перші два займають 50,5% всього ринку.