Музею історії Хмельницького передали унікальну археологічну знахідку

Музею історії Хмельницького передали унікальну археологічну знахідку

Фото
Укрінформ
Фонд музею історії міста Хмельницького поповнився унікальною археологічною знахідкою, що датується ІІ-ІV століттями й має приналежність до пшеворської культури.

Про це кореспондентові Укрінформу розповіла директорка музею Галина Барабаш.

“Це надзвичайно рідкісний для нашої місцевості комплекс із 15 предметів ритуального поховання на щиті пшеворського воїна. Їм близько двох тисяч років. Кожна річ має різний ступінь збереженості, але достатній для того, аби визначити датування знахідки та її призначення”, - зазначила керівниця музею.

За її словами, передав майбутні експонати співзасновник громадської організації “Пам’ять та слава Європи” військовослужбовець Роман Миколаїв. Він розповів, що знахідку виявили на глибині до метра під час археологічних розкопок восени 2017 року між селами Івашківці та Колибань Хмельницької міської громади на місці зруйнованого колись населеного пункту. У розкопі, крім залізних решток, знайшли перепалене вугілля та великий розбитий на дрібно горщик.

Наукові співробітники музею, як зазначає Барабаш, тиждень ретельно вивчали ці предмети, консультувалися з археологами. Також співставляли з описами раніше знайдених на території Поділля і Волині подібних артефактів. Тож не виникло жодних сумнівів про їх приналежність саме до пшеворської культури, яка в період ІІ-ІV століть існувала на теренах нинішньої Хмельниччини.

“Все вказує на те, що йдеться про ритуальне захоронення значущого пшеворського воїна залізної доби. Наприклад, вкриті бронзою шпори та вістря стріли — такі обладунки мали не прості піхотинці, а воїни на коні. Далі — зігнутий удвічі меч із залишками піхов є характерною особливістю ритуалу захоронення. Гарно зберігся і втулковий наконечник списа та металевий умбон, що закріплювався в центрі щита. Пшеворські майстри володіли високими навичками обробки металу, тому, як бачимо, воїнів своїх екіпірували якісною зброєю”, - описує знахідку директорка музею.

Вона роз'яснює, що в ті часи ритуал поховання воїна вимагав спалення його останків разом зі всією амуніцією. Прах людини в керамічному горщику зверху накривали щитом, на нього складали зброю та розводили багаття. Вогню не піддавались лише металеві фрагменти, які, за словами Барабаш, і знаходять тепер археологи.

Наступним етапом роботи музейників з новими знахідками буде атрибуція майбутніх експонатів та їх консервація для подальшого якісного збереження.

Музей історії міста Хмельницького створений у 1996 році, його фонд налічує більше 8 тисяч експонатів. Особливістю музею є його інтерактивність — тут пропонують відвідувачам “приміряти” на собі епоху та історичні образи, одягнувши реконструйований старовинний одяг. Найбільше, як зауважують музейники, людей зараз цікавлять експозиції військової тематики, а також традиційний національний одяг.

Читайте також: Археологи знайшли іберійський шолом, який за пів тисячі років перетворився на камінь

Як повідомляв Укрінформ, у Рівному археологи виявили давнє поховання та споруду для випікання хліба Х століття.

Фото Лілії Коцюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-