В ЮНЕСКО підтвердили пошкодження 387 культурних обʼєктів в Україні

В ЮНЕСКО підтвердили пошкодження 387 культурних обʼєктів в Україні

Укрінформ
ЮНЕСКО верифікувало 387 пошкоджень різних культурних обʼєктів в Україні.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомила голова Представництва ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) в Україні К'яра Децці Бардескі під час другого форуму «Українська культурна спадщина #ДійЗадляСпадщини», що стартував у Києві.

«На рівні ЮНЕСКО ми верифікували пошкодження 387 об'єктів за допомогою аналізу супутникових знімків та оцінки місцевості», - сказала Бардескі.

Представниця ООН додала, що, за оцінками, втрати в галузі культурної спадщини України вже становили понад 20 млрд доларів, й очікується, що ця цифра зростатиме. Вона також зазначила, що 197 млн дол. необхідно для того, аби захистити найвразливіші місця, щоб зберегти пам'ятки.

Директорка Департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики Мар’яна Томин зауважила, що тільки спільними зусиллями громадськості, уряду та міжнародних партнерів можна відновити та зберегти культурні об'єкти в Україні.

«У нас дві війни - кінетична та семантична. Культурна спадщина є нашим щитом у цих війнах, тому що це - наша ідентичність, за яку ми боремося. Водночас цінності - матеріальні та нематеріальні - це речі, які нас надихають і дають віру в майбутнє. І все це можна зберегти тільки об'єднавши зусилля спільноти професіоналів, громадського сектору, уряду та міжнародних організацій», - зазначила вона.

Зі свого боку, заступниця голови місії USAID в Україні Теодора Делл підкреслила, що громадські організації, як-от Кримський інститут стратегічних досліджень та Антикорупційний штаб за підтримки USAID створили базу даних про 717 кейсів злочинів Росії проти культурної спадщини України. Водночас за програмою громадянської участі «Долучайся» запустили платформу документування Project Providence.

«Ініціатива наразі задокументувала збитки, заподіяні 572-м культурним об'єктам. Це призвело до створення десяти запитів на кримінальне розслідування», - поінформувала вона.

Заступник голови Представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло підкреслив, що з 2014 року Росія систематично нападає на українську культуру, мову, ідентичність. Він зауважив, що в цих умовах ЄС долучається до ініціатив з цифровізації об'єктів культурної спадщини, а також допомагає з навчанням українських фахівців у питаннях відновлення спадщини.

Читайте також: На конференцію з відновлення України повезуть книжки зі зруйнованої РФ харківської друкарні

Форум «Українська культурна спадщина» проходить під гаслом "#ДійЗадляСпадщини". Він є майданчиком, де громадянське суспільство та іноземні партнери розглядають шляхи збереження та охорони культурної спадщини України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-