Законодавство у сфері культурної спадщини потребує кодифікації - представниця МКІП

Законодавство у сфері культурної спадщини потребує кодифікації - представниця МКІП

Укрінформ
Ефективне узгодження українського законодавства в галузі культурної спадщини з європейським можливо після об'єднання цих норм у єдиний кодекс.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомила директорка Департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики Мар'яна Томин.

"Настав час заходити на кодифікацію у сфері культурної спадщини. Тобто замість 16 законів, які регулюють цю сферу, 254 підзаконних нормативно-правових актів, і 102 законів, які в той чи інший спосіб дотичні до сфери культурної спадщини, необхідно створити єдиний кодекс", - сказала вона.

За словами Томин, кодекс має також містити норми щодо національної пам'яті.

"Уже під час розроблення кодексу у сфері культурної спадщини та національної пам'яті (це, на мою думку, спільна історія) треба імплементовувати туди міжнародні норми. Інакше ми вічно вноситимемо точкові зміни до цих 16 законів", - зазначила директорка департаменту.

Читайте також: МКІП планує запустити програму зі створення депозитаріїв для евакуйованих фондів музеїв

На її переконання, кодифікація запустить перезавантаження всіх процесів у галузі культурної спадщини, зокрема в управлінській системі. Потребують синхронізації ініціативи громадського і державного секторів. Водночас необхідна центральна інституція, яка б мала представництва на місцях й опікувалася культурною спадщиною.

"Треба побудувати зовсім іншу систему управління у сфері культурної спадщини. І необов'язково в межах МКІП. Це має бути сучасна інституція, що стане сильним аналітичним хабом, центром входу донорської підтримки і матиме представництва на місцях. Як, наприклад, у Польщі Національний інститут культурної спадщини чи установи у сфері культурної спадщини Великої Британії. Тоді це запрацює. В іншому разі всі процеси будуть стихійними", - пояснила Томин.

Як повідомляв Укрінформ, втрати музейного фонду України за 10 років війни сягають 2 млн предметів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-