Оцифрування культурної спадщини дає розуміння, які саме артефакти належать державі - Карандєєв

Оцифрування культурної спадщини дає розуміння, які саме артефакти належать державі - Карандєєв

Укрінформ
Питання оцифровування культурної спадщини та діджиталізації сфери є вкрай важливим для розуміння, які саме артефакти знаходяться у власності держави та українського народу.

Про це сказав т.в.о. міністра культури та інформцаійної політики Ростислав Карандєєв під час конференції «Захист культурної спадщини та протидія культурному стиранню у збройному конфлікті: нові виклики та досвід України», передає кореспондент Укрінформу.

"Питання діджилітизації, питання оцифровування культурної спадщини є вкрай важливим для того, щоб ми розуміли наші надбання, розуміли чітко, які саме об'єкти, та які саме артефакти знаходяться в нашій власності, у володінні українського народу. Та щодо яких ми мусимо приймати заходи по їх збереженню, а у разі втрат, пошкоджень чи викрадень - щодо їх повернення", - сказав Карандєєв.

Він наголосив, що тільки об’єднавши компетентності й компетенції, спроможності та ресурси, можна вирішити такі комплексні та складні завдання, як збереження культурної спадщини, упередження її руйнування, захист та навіть підготовку до того, що буде згодом.

"Це точно станеться. І відшкодування збитків, і засудження агресора та, відповідно, повернення в Україну всього викраденого", - додав т.в.о. міністра.

Читайте також: В ЮНЕСКО підтвердили пошкодження більш як 400 культурних обʼєктів в Україні

Як повідомлялося, до Державного реєстру нерухомих пам’яток України (єПам’ятка) ще може бути внесено близько 50-70 тисяч об'єктів культурної спадщини.

У Міністерстві культури та інформаційної політики найближчим часом планують запустити електронний реєстр об'єктів музейної спадщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-