Карандєєв презентував законопроєкт про меценатство у сфері культури

Карандєєв презентував законопроєкт про меценатство у сфері культури

Фото
Укрінформ
Тимчасовий виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв презентував законопроєкт про меценатську діяльність у сфері культури, розроблений у співпраці з профільним комітетом Верховної Ради України.

Як передає Укрінформ із посиланням на МКІП презентація відбулась під час виїзного засідання комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики,

Очільник МКІП поінформував про основні зміни, передбачені законопроєктом “Про внесення змін до деяких законів України щодо меценатської діяльності у сфері культури”.

Проєкт закону є особливо важливим в умовах обмеженого фінансування сфери культури та відсутності чіткого законодавчого регулювання меценатської діяльності.

Як зазначив Карандєєв, “від початку повномасштабного вторгнення ми всі стали благодійниками. Це і донати для закупівлі амуніції, і робота волонтерів. Так само зараз потребує підтримки і сфера культури”.

“Ми проаналізували міжнародний досвід Європи та США та розробили зміни в трьох ключових законах. Запровадження законодавчих основ для утворення та розвитку інституту меценатства у сфері культури включатиме правила та умови здійснення меценатської діяльності, а також створення податкових пільг для меценатів”, - зауважив міністр.

Карандєєв також додав, що меценатство – це, перш за все, партнерство, де кожна зі сторін отримує свою вигоду.

Голова комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв додав, що "ми маємо максимально спростити систему регулювання, аби у закладів культури було більше свободи. І цей законопроєкт є фундаментом для наших наступних кроків".

Читайте також: Оцифрування культурної спадщини дає розуміння, які саме артефакти належать державі - Карандєєв

Впровадження законопроєкту передбачає наступні зміни: введення понять "меценатська діяльність у сфері культури", "меценатська допомога", "меценат культури", "отримувач меценатської допомоги", "бенефіціар"; встановлення напрямів, за якими може здійснюватися меценатська діяльність; визначення видів меценатської діяльності; визначення напрямів, за якими бенефіціар може використовувати отриману меценатську допомогу; встановлення вимог та істотних умов до договору про меценатську допомогу; запровадження державної підтримки меценатів та гарантування вільного вибору у здійсненні меценатської діяльності; інформаційне забезпечення меценатської діяльності відповідно до Закону України "Про рекламу"; надання можливості як фізичним, так і юридичним особам-меценатам у визначених розмірах зменшувати базу оподаткування на вартість наданої меценатської допомоги; звільнення від оподаткування товарів (крім підакцизних) та послуг на митній території України, які надаються як меценатська допомога; звільнення бенефіціара від сплати податку на нерухомість за об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які були передані я меценатська допомога.

Як повідомлялось, закон про меценатство допоможе залучити додаткові джерела фінансування для кращого функціонування сфери нематеріальної культурної спадщини.

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-