У Києві ЮНЕСКО вчило українських військових захисту культурних цінностей під час війни

У Києві ЮНЕСКО вчило українських військових захисту культурних цінностей під час війни

Фото
Укрінформ
У Києві відбувся триденний навчальний курс, організований ЮНЕСКО і Міністерством культури та інформаційної політики України та присвячений питанням захисту культурних цінностей під час повномасштабної російської агресії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України у Фейсбуці.

“Відкритий воєнний напад Російської Федерації, її військова агресія нищить не тільки український народ, міста та села, а й національну культурну спадщину нашої держави”, - зазначили у Генштабі.

Під час проведення заходу були розглянуті питання запровадження механізму фіксації та розслідування злочинів проти об’єктів культурної спадщини та культурних цінностей під час збройного конфлікту.

Також йшлося про поширення норм міжнародного гуманітарного права у цій сфері, вимог щодо їх дотримання та розповсюдження знань щодо положень Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту 1954 року та двох Протоколів до неї (1954 та 1999 років).

Учасниками навчального курсу стали представники структурних підрозділів цивільно-військового співробітництва Збройних сил України усіх рівнів, персонал інших складових Сил безпеки та оборони, фахівці МКІП, а також експерти у сфері культурної спадщини та культурних цінностей.

Читайте також: Український ветеранський фонд профінансував понад 800 проєктів

Як зазначив начальник Центрального управління цивільно-військового співробітництва Генштабу полковник Олександр Кутков, наразі одним з важливих напрямків співпраці є підготовка особового складу ЗСУ з питань захисту культурних цінностей, а також реалізація спільного бачення механізмів взаємодії із правоохоронними органами та представниками цивільного сектору, які активно працюють у цій сфері.

Також, до проведення тренінгів залучили офіцерів цивільно-військових відносин та цивільно-військового співробітництва з Великої Британії та Королівства Нідерландів, а також інших країн-партнерів, МКІП та офісу Генерального прокурора України.

Впродовж навчального курсу учасники шукали відповіді на питання щодо того, як посилити спроможності складових сектору безпеки і оборони України у цьому контексті.

Читайте також: Президент подякував молоді за протидію російській пропаганді

Також обговорили та розглянули можливості поглиблення взаємодії державних інституцій України з міжнародними безпековими та неурядовими організаціями у сфері боротьби зі злочинами проти об’єктів культурної спадщини.

Зокрема, йшлося про налагодження скоординованої діяльності різних складових: цивільно-військового співробітництва, криміналістичної експертизи тощо.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні внаслідок повномасштабної російської агресії зазнали пошкоджень чи руйнувань 2024 об’єкти культурної інфраструктури, з них 334 - знищені повністю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-