У Софії Київській відкрилася виставка «Українське сонце Криму не погасне, ні…»

У Софії Київській відкрилася виставка «Українське сонце Криму не погасне, ні…»

Фото
Укрінформ
У Національному заповіднику «Софія Київська» відбулося відкриття виставки «Українське сонце Криму не погасне, ні…».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Виставка розповідає про найяскравіші проєкти, реалізовані в Криму під час його перебування у складі України, та висвітлює кримські акценти становлення української державності.

Очільник Міністерства культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв зазначив, що "говорячи про Крим, ми, зокрема, говоримо про архітектуру, створену значною мірою саме в період проживання та домінування кримських татар".

"Представлені надзвичайно цікаві артефакти - графіка, проєктні роботи, фотографії - говорять про те, що колись люди надихалися бажанням створити для майбутніх поколінь та передати їм певні послання, послання духовні, філософські, естетичні. Розуміючи принцип, за яким розвивалася архітектура Криму, ми зможемо ці послання відродити", - сказав Карандєєв.

Значна частина експозиції присвячена результатам масштабної за обсягом Програми обстеження стану пам’яток історії та архітектури Кримського півострова, в якій брав участь Національний заповідник «Софія Київська».

У Софії Київській відкрилася виставка «Українське сонце Криму не погасне, ні…» / Фото: Руслан Канюка, Укрінформ

"Ця виставка про велику історію Криму українського часу. Вона про те будівництво, яке відбувалося, про реставрацію та дослідження пам'ятків", - зазначила генеральна директорка заповідника "Софія Київська" Неля Ковальська.

Окремі розділи виставки висвітлюють створення та функціонування низки кримських музеїв-заповідників, будівництво найдовшої в Європі гірської тролейбусної лінії Сімферополь – Алушта – Ялта та Північно-Кримського каналу.

Читайте також: У Києві відкрилася виставка «Іван Марчук. Космічна містерія життя»

Мета виставкового проєкту – нагадати про українські пам’ятні місця та пам’ятники та українське життя Криму, які підступно зруйнувала окупація РФ, а також про необхідність відстоювати гідність та територіальну цілісність, підкреслили організатори виставки.

Назву виставці дав рядок вірша українського поета Юрія Кириченка «Кримська фреска».

Працюватиме виставка до кінця жовтня.

Як повідомлялося, у заповіднику «Софія Київська» 15-18 серпня відбудеться сьомий фестиваль високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage 2024.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-