МКІП звернулося з нотою до ЮНЕСКО через знищення української церкви в Євпаторії

МКІП звернулося з нотою до ЮНЕСКО через знищення української церкви в Євпаторії

Укрінформ
Міністерство культури та інформаційної політики України (МКІП) звернулося з нотою до ЮНЕСКО через знищення Хрестовоздвиженського храму Православної церкви України в тимчасово окупованій Євпаторії і вписало дії окупантів доказом до позову проти РФ.

Про це повідомляє "Суспільне Крим" з посиланням на т. в. о. глави МКІП Ростислава Карандєєва, передає Укрінформ.

"Ми звернулися з відповідною нотою до ЮНЕСКО, до міжнародного товариства. Зафіксували цей акт, наскільки це можливо — на жаль, поки що в умовах дистанційного моніторингу, — як один з проявів геноциду, зокрема, релігійного геноциду з боку Росії. І вписали його як ще один доказ до майбутнього позову до РФ на відшкодування, на жаль, тих великих збитків, які вони чинять сьогодні в Україні (на ТОТ - ред.)", - зазначив Карандєєв.

За його словами, окупанти послідовно реалізовують свою мету — знищення всього українського, як свого часу робив Радянський союз.

"Зараз Росія продовжує ту практику, коли будь-що інше, яке не відповідає канонам та ідеології імперії, має бути або перетворено, або діти мають стати яничарами, або ж дорослі — зректися своїх переконань, своєї мови. Або ж, якщо цього не виходить, то знищити людей та знищити матеріальні свідчення того устрою, тої віри та тих культурних цінностей, які формували людей, які формували український народ за період його незалежного, самоврядного панування в Україні", — наголосив т.в.о. глави МКІП.

Карандєєев заявив, що правоохоронці та експерти фіксують кількість знищених культурних об'єктів окупантами на ТОТ одночасно за кількома національними протоколами, у тому числі через оцінку культурних збитків, а не лише матеріальних. Також Україна використовує міжнародні протоколи ЮНЕСКО.

Читайте також: Одеса отримала близько €70 тисяч від ЮНЕСКО на відновлення Спасо-Преображенського собору

"Вони (ЮНЕСКО - ред.) нам допомагають в тому, щоб якраз привести українське законодавство до тих норм, які сьогодні використовуються в світі. І ми в цьому зацікавлені", - уточнив він.

Як повідомляв Укрінформ, у тимчасово окупованому Криму російські загарбники розпочали демонтаж Хрестовоздвиженського храму Православної церкви України в Євпаторії.

 Фото: Telegram/Андрій Цаплієнко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-