На Кіровоградщині землі поселень трипільської культури внесуть до Реєстру нерухомих пам'яток

На Кіровоградщині землі поселень трипільської культури внесуть до Реєстру нерухомих пам'яток

Укрінформ
Землі поселення трипільської культури, розташовані на території Голованівського району Кіровоградської області, внесуть до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Про це повідомила обласна прокуратура, передає Укрінформ.

"Землі поселення трипільської культури, розташовані на території Завалівської селищної ради Голованівського району, площею понад 20 га, будуть внесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, як того вимагає закон", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, під час перевірки встановлено, що попри виявлення численних архаїчних об’єктів на території поселення трипільської культури «Могильне-3» воно відповідним чином не охороняється через відсутність належного обліку.

"Вказана бездіяльність призводила до пошкодження та руйнування ранньотрипільського поселення та втрати фрагментів старовини, що розташовані на його території", - наголосили у прокуратурі.

Читайте також: На Хмельниччині державі повернули пам’ятку археології національного значення

Кіровоградський окружний адміністративний суд зобов’язав Департамент культури та туризму Кіровоградської обласної військової адміністрації забезпечити складання облікової документації та внесення поселення трипільської культури до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Як повідомляв Укрінформ, у місті Острог на Рівненщині, де працювала археологічна експедиція, виявили вал ХІ століття, матеріали трипільської культури, піч Х століття, а також дослідили фрагмент підземелля.

Фото ілюстративне: vlasno.info

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-