Театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» розпочнеться 7 вересня - що у програмі

Театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» розпочнеться 7 вересня - що у програмі

Укрінформ
XXVI Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» відбудеться з 7 по 16 вересня, вистави покажуть у Херсоні, Миколаєві та Києві.

Про це у розмові з кореспондентом Укрінформу розповів генеральний директор Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Куліша та президент фестивалю Олександр Книга.

«Мельпомена Таврії» пройде у Херсоні, Миколаєві, Києві з 7 по 16 вересня. Відкриваємо 7 вересня у Миколаєві виставою «Катерина» - це спільний проєкт херсонського та миколаївського театрів. І закриваємо «Катериною», але в Києві, у театрі Франка», - сказав Книга.

За його словами, «Катерина» - це пластична драма за Тарасом Шевченком, поставлена режисером Сергієм Павлюком у співпраці Миколаївського академічного художнього театру і Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Куліша.

Що стосується трупи херсонського театру, то, як розповів Книга, працівники нині перебувають у чотирьох містах - Херсоні, Одесі, Миколаєві, Запоріжжі.

Як зазначають у пресслужбі театру, програма фестивалю включатиме 30 вистав, шість з яких будуть показані у Херсоні, 21 у Миколаєві та дві у Києві, а також у польському місті Легниці пройде спеціальний показ від театру-друга фестивалю.

Читайте також: Київський театр ляльок відкриє сезон інтерактивною виставою для найменших

Участь у «Мельпомені Таврії» візьмуть місцеві театри, театральні та творчі колективи з Києва, Львова, Одеси, Луцька, Запоріжжя, Дніпра, Кривого Рогу, Мукачево та окупованого Маріуполя.

Також в Херсоні й Миколаєві працюватимуть літературна (в її межах відбудуться презентації книг, творчі зустрічі та перформанс) й музична сцени та освітня платформа, у її межах відбудеться зустріч з американським драматургом Доном Нігро та давнім другом фестивалю, білоруським драматургом, який нині проживає у США, Андрієм Курейчиком.

Закриватиметься фестиваль у столиці на сцені Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка виставами «Котигорошко проти вікінгів» та «Катерина».

Гасло цьогорічного фестивалю - #культура_відродження.

Як повідомлялося, «Мельпомена Таврії» - міжнародний театральний фестиваль, заснований у 1999 році, який уже 26 років поспіль попри всі труднощі проходить у Херсоні.

Читайте також: Тренди театрального сезону 2023-2024 років

У межах фестивалю відбувається конкурсний перегляд театральних прем’єр. Експертна рада відзначає кращих акторів, сценографію, музичне та режисерське оформлення. Традиційними є наради директорів театрів України, міжнародні режисерські конференції, творчі зустрічі драматургів, майстер-класи, літературні симпозіуми, вулична хода, гала-концерти та театральні капусники.

За 25 років існування на фестивалі були показані понад 516 вистав, його відвідали близько 230 театрів зі 100 міст більш, ніж 20 країн. Зокрема, приймали участь творчі колективи з Білорусі, Угорщини, Польщі, Румунії, Молдови, Португалії, Грузії, Азербайджану, Латвії, Литви, Ізраїлю, Франції, Болгарії, Туреччини, Австрії, Німеччини, Вірменії, Японії, США та інших.

Як повідомляв Укрінформ, XXV міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» у вересні 2023 року відбувся під гаслом «Ми вдома!».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-