Українсько-єврейська літературна премія «Зустріч» 2024 року оголосила переможця

Українсько-єврейська літературна премія «Зустріч» 2024 року оголосила переможця

Укрінформ
Міжнародне журі щорічної літературної премії «Зустріч», заснованої фундацією «Українсько-єврейська зустріч» за підтримки ГО «Форум видавців», визначилося із переможцем.

Оголошення переможця премії, яка присуджується щорічно за найкращий твір, що сприяє українсько-єврейському порозумінню, допомагаючи зміцнити позиції України як багатоетнічного суспільства, відбулося 10 вересня в Укрінформі.

«Ми втрьох абсолютно одноголосно зупинилися на книжці Юрія Скіри «Солід. Взуттєва фабрика життя». Це історія, яку Україна має знати. Це група греко-католицьких священників, які посеред окупованого Львова рятують єврейські родини. Просто, фактологічно і в той же час якось по-людські змальовується ця страшна атмосфера нацистської окупації, атмосфера натравлювання однієї нації на іншу. Такий вир ненависті між українцями, поляками та євреями... Потік чорноти, в якому раптом починає сяяти світло», – сказав український дипломат та голова журі Олександр Щерба.
Читайте також: Фільм «Ля Палісіада» - претендент від України на «Оскар»

За його словами, книжка Львівського видавництва «Човен» 2023 року присвячена групі священників, які були власниками фабрики з виготовлення взуття для потреб Вермахту і, завдяки своєму статусу, починать влаштувати на роботу єврейські родини, через що ті отримують квиток на життя.

До складу журі також увійшли відповідальна редакторка часопису «Критика» Юлія Бентя та професор політології в Університеті Ратґерса в Ньюарку Олександр Мотиль.

«Про автора, я сподіваюся, ми ще багато дізнаємося, і це, можливо, буде його першою нагородою, а за нею підуть і наступні. Переможець премії «Зустріч» отримає грошову винагороду у розмірі 6000 тис. євро, з них 4000 тис. для автора і 2000 тис. — для видавця, а четверо фіналістів отримають по 250 євро заохочувальних премій кожен», - додала директорка з комунікацій фундації «Українсько-єврейська зустріч» Наталія Федущак.

ремію «Зустріч: Українсько-єврейська літературна премія» присуджують з 2020 року почергово у двох категоріях: художня література та література нонфікшн. Також церемонія вручення премії відбудеться на Львівському міжнародному BookForum-2024 6 жовтня.

Як повідомляв Укрінформ, у 2023 році у Львові відбулося вручення українсько-єврейської літературної премії «Зустріч», лауреаткою якої стала Софія Андрухович з романом «Амадока».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-