За час повномасштабної війни за підтримки держави створили 55 завершених фільмів

За час повномасштабної війни за підтримки держави створили 55 завершених фільмів

Укрінформ
З 2022 по 2024 рік в Україні створили 55 завершених фільмів за підтримки держави, 25 з яких є копродукційними проєктами.

Про це заявила т.в.о голови Державного агентства України з питань кіно Юлія Шевчук під час форуму «Україна відкрита світу», передає кореспондент Укрінформу.

«З 2022 по 2024 рік ми маємо 55 завершених фільмів за підтримки держави, 25 з яких є копродукційними проєктами. Тому розвиток копродукції, міжнародного співробітництва у цій сфері триває. Ми маємо цього року «Оскар» за повнометражний документальний фільм Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі»; маємо можливість презентувати українське кіно закордоном на міжнародних фестивалях і кіноринках. І не тільки презентувати — наші фільми часто отримують нагороди та відзнаки», - розповіла Шевчук.

Під час виступу вона відзначила, що Україна сьогодні активно співпрацює з європейським фондом підтримки спільного кіновиробництва і прокату кінематографічних та аудіовізуальних робіт «Єврімаж».

«У нас достатньо активно триває співпраця з «Єврімажем», що дає можливість нашим фільмам отримати міжнародну підтримку у виробництві і промоції стрічок. Це відкриває нові можливості, нову історію у презентуванні країни», - зауважила т.в.о голови Державного агентства України з питань кіно.

Вона також нагадала, що з жовтня 2022 року Україна є 36-м членом Європейської асоціації кіноагентств, що теж дає можливість обмінюватися досвідом і розвиватися. За словами Шевчук, Європейська асоціація кіноагентств у 2023 році створила Європейський фонд солідарності з українським кіно, і вже з моменту створення цього фонду 59 наших фільмів отримали підтримку від європейських асоціацій та фондів.

«Кіно сьогодні — це потужний засіб комунікації, який здатен подолати мовні, географічні бар’єри, донести до світу, до глядача нашу історію, культуру, традиції. З початку повномасштабного вторгнення ми дійсно маємо проблему у тому, що частина кінематографістів виїхала за кордон, частина приєдналася до Сил оборони країни, але попри це, кіно продовжує існувати, продовжує зніматися», - підкреслила Шевчук.

Читайте також: Про мужність українців слід знімати фільми - Майкл Дуглас

Як повідомляв Укрінформ, 2 вересня Державне агентство з питань кіно оголосило конкурс на здобуття молодими діячами у галузі кінематографії грантів Президента України на загальну суму 3 млн 900 тисяч гривень.

Ідеться про державну фінансову підтримку для створення й реалізації у 2025 році соціально значущих кінематографічних проєктів.

Усього передбачені три гранти. Отримати їх можуть митці віком до 35 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-