На кіностудії Довженка відкрили скульптурну композицію «Мотор»

На кіностудії Довженка відкрили скульптурну композицію «Мотор»

Фото
Укрінформ
На території Національної кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка відкрили скульптурну композицію «Мотор».

Про це Державне агентство України з питань кіно повідомило у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Автором композиції, героями якої є Довженко і кінооператор Данило Демуцький, є український скульптор Володимир Щур. Він відтворив епізод зі зйомок фільму «Земля».

Відкриття композиції відбулося напередодні Дня українського кіно.

Генеральний директор Кіностудії Довженка Андрій Дончик назвав символічним відкриття пам’ятника.

«Нарешті сьогодні, напевно, в найважчий для України час, стає на своє місце пам’ятник Олександру Довженку. Біля посадженого ним саду, саме на цьому місці, на якому він заповідав бути в Україні. Я думаю, глибоко символічно що це відбувається саме зараз», - сказав Дончик.

Він наголосив, що Олександр Довженко для кіностудії відтепер не просто патрон, на честь якого вона названа, не просто режисер, з якого розпочалося українське кіно, а ще й янгол-охоронець, який зустрічатиме всіх довженківців і гостей студії.

Як зазначив Дончик, пам'ятник Довженку був виготовлений ще близько 16 років тому, але тоді його так і не встановили. Про існування монумента він дізнався від кінокритика і сценариста Сергія Тримбача.

У коментарі Укрінформу гендиректор кіностудії розповів, що Володимир Щур почав створювати скульптуру «Мотор» у 2005 році за підтримки меценатів, Євгена та Руслани Бесарабів.

«Скульптор працював над пам’ятником 3 роки, після чого його хотіли встановити на Хрещатику, десь у «Пасажі», але Київрада не дала дозволу і запропонувала зробити громадські слухання та обговорити встановлення зі спільнотою, де має стояти Довженко. Тоді меценати, які хотіли подарувати пам’ятник Києву, а Київ не зміг запропонувати навіть місця для нього, поставили його у себе в гаражі, де він пробув 16 років. Я про цю історію почув і вирішив його відшукати», - сказав Дончик.

Урочисті заходи з нагоди 130-річчя від дня народження Олександра Довженка / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

До дня народження Олександра Довженка 13 вересня на кіностудії також провели великий перформанс, марафон молодого студентського кіно. Відбувся показ фільмів Довженка в живому музичному супроводі та концертна програма за участю гуртів «Хуртовина» та театрально-музичного гурту Schmalgauzen.

Читайте також: В Івано-Франківську презентували поштову марку до 130-річчя від дня народження Довженка

Як повідомляв Укрінформ, у Києві пройдуть заходи, присвячені Дню українського кіно і 130-річчю від дня народження Довженка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-