Директор Одеської кіностудії про розвиток українського кіно: Наступні два роки можуть бути кризовими

Директор Одеської кіностудії про розвиток українського кіно: Наступні два роки можуть бути кризовими

Укрінформ
Голова правління Одеської кіностудії Андрій Осіпов вважає, що 2025 - 2026 роки можуть стати кризовими для українського кіно, зокрема через безпекову ситуацію, але сподівається, що цьому можна запобігти.

Таку думку він висловив у ефірі телемарафону «Єдині новини», передає кореспондент Укрінформу.

Говорячи про ситуацію в кіно і можливий її розвиток, Осіпов сказав: «У нас є певна криза, пов'язана із протистоянням усередині нашої кіноспільноти. Зокрема, є рішення суду, яким було скасовано попередній склад Ради з державної підтримки кінематографії. Нова Рада ще недоформована, чекаємо рішення уряду... Напевно, 2025 - 2026 роки можуть бути кризовими або мати ознаки деякого скорочення (кіновиробництва - ред.)».

За його словами, найбільшою мірою на ситуації в кіно позначаються обсяги державного фінансування, бо великі проєкти робляться за його участю. При цьому директор наголосив, що на Одеській кіностудії вже зараз є кілька фільмів, які не пов’язані з державним замовленням і робляться або за внутрішні гроші кіностудії, або за гроші інвесторів.

Також, на думку Осіпова, криза пов'язана з безпековою ситуацією, відтоком фахівців, частина яких залишила країну. Крім того, «величезна частина» українських кінематографістів перебуває на фронті.

Читайте також: На кіностудії Довженка відкрили скульптурну композицію «Мотор»

«Але сподіваюся, нам вдасться цій кризі запобігти», – сказав голова правління Одеської кіностудії.

Як повідомлялося, 14 вересня відзначається День українського кіно.

Під час форуму «Україна відкрита світу» т.в.о голови Державного агентства з питань кіно Юлія Шевчук поінформувала, що за час повномасштабної в Україні створили 55 завершених фільмів за підтримки держави, 25 з яких є копродукційними проєктами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-