Варшавський Фонд Pro Musica Viva організує концерти симфонічної музики в Києві та Черкасах

Варшавський Фонд Pro Musica Viva організує концерти симфонічної музики в Києві та Черкасах

Фото
Укрінформ
Фонд Pro Musica Viva, який щороку проводить у Варшаві Дні української музики, організовує восени низку симфонічних концертів в Україні, зокрема 25 жовтня та 11 листопада у Києві та 1 листопада у Черкасах.

Про це Укрінформу повідомив засновник фонду Pro Musica Viva, польський диригент українського походження Роман Ревакович.

«Після успішного проведення у вересні ювілейних 10-х Днів української музики у Варшаві Фонд Pro Musica Viva продовжує будувати польсько-українські музичні мости. Вже 25 жовтня у Національній філармонії України у Києві відбудеться концерт, який за своєю програмою є згадкою про подію, що відбулася чверть століття тому», - зазначив Ревакович.

Диригент нагадав, що у листопаді 1998 року він разом із Національним симфонічним оркестром України виконав твір «Пробудження Якова» Кшиштофа Пендерецького (тоді це було друге виконання в Україні після прем’єри цього твору на першому міжнародному фестивалі сучасної музики «Контрасти» у Львові), фортепіанний концерт Вітольда Лютославського (тоді це була українська прем’єра, соло виконала Оксана Рапіта) і Симфонію № 1 Йоганнеса Брамса.

«Наприкінці жовтня цей репертуар знову прозвучить у Колонному залі Київської філармонії за участю Академічного симфонічного оркестру Національної філармонії України під моїм диригуванням. Фортепіанне соло в Концерті Лютославського виконає Дмитро Таванець», - розповів Ревакович.

Згодом, 1 листопада, фонд Pro Musica Viva у співпраці з Черкаською філармонією організовує в Концертному залі місцевої філармонії вечір музики польських композиторів. Під час цього концерту прозвучать, зокрема, «Три твори у давньому стилі» Генрика Міколая Гурецького, Фортепіанний концерт № 2 (соло Дмитро Таванець) народженого у Львові композитора Войцєха Кіляра, Concerto notturno Міколая Пьотра Гурецького (сина Генрика Міколая Гурецького) для скрипки з оркестром (соло Андрій Павлов). На завершення концерту в Черкасах прозвучить безсмертна «Мала нічна серенада» Моцарта у виконанні оркестру Черкаської філармонії під диригуванням Реваковича.

Читайте також: В Україні вперше пройшли концерти кримськотатарської симфонічної музики

Водночас у День незалежності Польщі, 11 листопада, у Національній філармонії України відбудеться концерт, присвячений цій події, який представить виключно польську музику. За участю Національного ансамблю солістів «Київська камерата», крім польських творів, які прозвучать на концерті в Черкасах, прозвучить також «Симфонієта для струнних» Кшиштофа Пендерецького та «Орава» для струнних інструментів Войцєха Кіляра.

Концерти під гаслом «Польська музика в Україні» проводяться за підтримки Міністерства культури і національної спадщини Польщі, Польського інституту в Києві у співпраці з українськими установами.

«Запрошуємо шанувальників високого музичного мистецтва відвідати ці концерти і разом зміцнювати польсько-українські відносини, які так сьогодні потрібні у протистоянні московській агресії» ,- наголосив Ревакович.

Як повідомляв Укрінформ, у Варшаві відбувся ювілейний 10-й фестиваль «Дні української музики».

Фото: Мацєй Черський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-