Точицький: Руйнування культурної спадщини - це цілеспрямована політика знищення української ідентичності

Точицький: Руйнування культурної спадщини - це цілеспрямована політика знищення української ідентичності

Укрінформ
У Резолюції про українську культурну спадщину, ухваленій у вівторок Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи, наголошується, що знищення Росією культурної спадщини є цілеспрямованою політикою знищення української ідентичності.

Про це заявив у своєму виступі онлайн перед учасниками конгресу міністр культури та інформаційної політики Микола Точицький, передає кореспондент Укрінформу.

«Ця резолюція вказує, що знищення культурної спадщини є не випадковістю, а саме цілеспрямованою політикою знищення ворогом української ідентичності», - підкреслив Точицький і привітав ухвалення документа.

Він також закликав представників місцевих влад Ради Європи бути дієвими.

«Адже українська культурна спадщина - частина європейської, а її збереження - наша спільна відповідальність», - наголосив він.

За словами міністра, резолюція надсилає чіткий сигнал агресору, що його дії не залишаться безкарними, а культурний туризм в майбутньому може стати основою для економічного відновлення регіонів, що постраждали від війни.

Під час дебатів в сесійній залі Ради Європи керівниця української делегації в Конгресі Лілія Пашинна нагадала, що лише за вересень цього року загальна кількість культурних пам'яток, що постраждали під час повномасштабної агресії, зросла на 22 й зараз становить 1169 об'єктів. Крім того, ворог зруйнував або повністю знищив 2024 культурних установи. Часто ці споруди зазнають повторних ушкоджень.

Читайте також: На окупованих територіях перебуває 1,7 млн артефактів - Точицький

«Культура формує ідентичність, ідентичність визначає народ. Разом із людьми, цивільними об’єктами, інфраструктурою, культура - ще одна ціль, по якій влучають росіяни», - сказала Пашинна.

Як повідомляв Укрінформ, Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи ухвалив Резолюцію про руйнування культурної спадщини України.

Конгрес підкреслив той факт, що збереження культурної спадщини допомагає пов'язати минуле з майбутнім через спільне почуття ідентичності, а тому культурна спадщина Європи нерозривно пов'язана з правами людини.

Фото: МКСК

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-