У Польщі очікують на 20-40 тисяч нових українських дітей у польських школах від вересня

У Польщі очікують на 20-40 тисяч нових українських дітей у польських школах від вересня

Укрінформ
У Польщі з нового навчального року очікують на появу у школах 20-40 тисяч нових українських дітей, які повинні піти до польських шкіл, щоб їхні батьки, згідно зі змінами до спецзакону про допомогу українцям, могли отримувати на них соціальну допомогу.

Про це заявила в ефірі Polsat News міністерка освіти Польщі Барбара Новацька, передає кореспондент Укрінформу.

«Насправді ми не знаємо, скільки учнів (з України – ред.) піде до польських шкіл, оскільки такі підрахунки ніколи не проводилися», - зазначила Новацька.

Водночас вона додала, що за попередніми розрахунками польської сторони, це може бути 20-40 тисяч українських дітей. За її словами, українська сторона називає цифру 160 тис. українських дітей, але польський міністр вважає її значно завищеною.

«Українські діти (в Польщі – ред.) перебувають у системі дистанційної освіти вже понад чотири роки. Це ненормально. Особливо, коли вони в Польщі, коли вони не вивчають наші традиції, культуру, історію та мову, вони часто потрапляють у екстремальні ситуації і часто перебувають поза системою освіти. Наш обов’язок був включити їх до системи освіти», - наголосила Новацька.

Окрема дискусія в польському політичному середовищі виникла з приводу українського компоненту навчання дітей з України в польських школах. Деякі польські політики вважають, що не повинно бути спеціального українського освітнього пакету у польських школах, навчання українських дітей має відбуватися виключно за польською системою освіти. Ці аргументи рішуче відкидають у Міністерстві освіти РП, де підкреслюють, що як польські діти за кордоном мають можливість вивчати рідну мову, історію, культуру, так і українські діти в Польщі мають на це право. Зокрема, заступниця міністра освіти РП Йоанна Муха в ефірі Polsat News зазначила, що комісія, до якої входитимуть українські та польські експерти, незабаром розгляне освітню програму для українських дітей у польських школах.

За даними Міносвіти Польщі, станом на кінець минулого навчального року у польських школах та ліцеях навчалися 134 тис. українських дітей та молоді. Ще близько 60-80 тис. українських дітей в Польщі перебувало поза польською системою освіти, навчаючись за програмою української дистанційної освіти.

Читайте також: У Польщі можуть відкрити філію Українського інституту - Мінреінтеграції

Як повідомлялось, у цьогорічних змінах до спецзакону про допомогу українцям в РП передбачено, що соціальна допомога за програмами "800+" (щомісячна допомога на дитину у розмірі 800 злотих) і "добрий старт" (одноразова допомога у розмірі 300 злотих) надаватиметься українським сім’ям у випадку, якщо дитина ходить до польської школи.

В уряді Польщі пояснюють запровадження такої вимоги вирівнюванням шансів усіх дітей на здобуття базової освіти. У Польщі донині діяла гібридна система освіти для українських дітей, і влада нарікала, що не може перевірити, яким чином ці діти навчаються. У польському уряді вважають, що завдяки цим заходам у польських школах у новому навчальному році додасться кількадесят тисяч українських дітей.

Зміни до спецзакону про допомогу українським біженцям у Польщі набули чинності 1 липня.

У липні Рада міністрів Польщі прийняла рішення про додаткове виділення 500 млн злотих (майже $130 млн) на навчання нових українських дітей у польських школах.

У Польщі на сьогодні перебуває близько мільйона українських біженців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-