Українці всього світу святкують День Незалежності України

Українці всього світу святкують День Незалежності України

Фото, відео
Укрінформ
У суботу, 24 серпня, українці в усьому світі урочисто відзначають 33-тю річницю відновлення Незалежності України та висловлюють свої вітання з нагоди свята.

Про це повідомляють громади українців за кордоном та дипломатичні установи, передає Укрінформ. 

Польща

Дипломати посольства України у Польщі разом з представниками української громади поклали квіти біля пам'ятної таблиці борцям за Європейську Україну та вшанували пам’ять героїв, які віддали життя за Незалежну Україну.

Австралія

Голова Союзу українок у штаті Вікторія, віцепрезидентка Світового конгресу українців (СКУ) Наталія Пошивайло-Таулер зазначила, що Австралія розпочинає глобальну хвилю святкування і уваги до України, під час третього року російсько-української війни.

«На континенті, у кожній столиці штатів і територій, проходять мітинги, акції та події, всього 18 заходів позначено на карті святкування СКУ, і це на 50 тисяч населення українського походження. Сьогодні девʼять центральних та історичних будівель Мельбурну запалають нашими жовто-блакитними кольорами», - повідомила вона.

Угорщина

Святкові заходи в Будапешті до Дня Незалежності України розпочалися світанковою молитвою за Україну, яку очолив священник УГКЦ отець Володимир. Сьогодні Будапешт вперше доєднався до традиційної події - "Молитви за Україну", яка водинадцяте проводиться Заслуженим академічним Закарпатським народним хором у м. Ужгород. З вітальними словами з нагоди Дня Незалежності України виступили українські громади з 12 країн.

Захід завершився виконанням Державного Гімну та розгортанням Державного Прапора України.

Аргентина

У День Державного прапора України та напередодні Дня незалежності України синьо-жовтими кольорами засяяли знакові споруди Буенос-Айресу: Міст жінки, Планетарій Галілео Галілея та Палац Лезама.  

Ірландія
Організація Ukrainian Action in Ireland повідомила, що українська громада у Дубліні збирається для проведення флешмобу.  
Японія
У День Незалежності України співробітники Посольства взяли участь у церемонії молитви за мир в Україні за старовинним японським обрядом. 

Естонія

У Міністерстві закордонних справ Естонії відбулася урочиста церемонія підняття Державного прапора України з нагоди 33-ї річниці Незалежності України за участю Міністра закордонних справ Естонської Республіки Маргуса Цахкни та Надзвичайного і Повноважного Посла України в Естонській Республіці Максима Кононенка.

В заході взяли участь особливі гості: три багатодітних сім’ї, для яких естонська сторона будує будинки в Житомирській області, та українські військові, які проходять реабілітацію в одній із талліннських клінік. Макар (8 років) та Марія (8 років) разом з Маргусом Цахкною та Максимом Кононенком піднімали прапор України.

На церемонії були також присутні представники МЗС Естонії, дипломатичного корпусу та української діаспори.

Азербайджан
Команда Посольства України в Азербайджанській Республіці зібралася у суботу, щоб вшанувати цей великий день, і "відчути непереможний дух нашої нації навіть у далекій чужині".

Ранок розпочався з урочистої церемонії підняття прапора України. Після церемонії присутні поклали квіти до стіни Пам'яті загиблих захисників України. Згодом дипломати разом з громадою зібралися у знаковому для українців Азербайджану місці - біля пам'ятника Тарасу Шевченку, щоб відзначити День Незалежності. "Ми розгорнули величезний Прапор України та заспівали Гімн України, і в той момент кожен звук, кожне слово наповнювалося глибиною наших почуттів",  - йдеться у дописі. 

Румунія
З нагоди Дня Незалежності посольством України в Румунії була проведена урочиста Акція солідарності з Україною. У заході взяли участь офіційні посадовці Румунії, тимчасово переміщені громадяни України, українська громада Румунії, представники Союзу Українців Румунії, глави дипломатичних місій та представники дипломатичного корпусу, акредитованого в Бухаресті, а також представники румунської громадськості та місцеві ЗМІ.

Радник-посланник посольства України в Румунії Андрій Скляр привітав учасників заходу з 33-ю річницею Незалежності України, наголосив на впевненості українців у перемозі над агресором та зачитав вітальний лист Посла України в Румунії Ігоря Прокопчука.

Зі словами підтримки та солідарності з Україною виступили державний секретар зі стратегічних питань МЗС Румунії Анна Тiнка, керівники посольств США, Великої Британії, Канади, Франції та Японії, Представниця Європейської Комісії в Румунії, а також представники Союзу українців Румунії та Асоціації українських вчителів Румунії. 

Прояв широкої міжнародної підтримки та солідарності було засвідчено участю у заході глав дипломатичних місій Аргентини, Іспанії, Республіки Молдова, Швеції, дипломатів Данії, Республіки Корея, Німеччини, Польщі, Фінляндії та інших країн, численних представників корпусу військових аташе. 

Також на площі поряд з будівлею Посольства була встановлена інсталяція «Ціна Свободи і Незалежності» покликана нагадати, який жах і скільки нещастя принесла агресивна війна рф проти України.

З нагоди державного свята на паркані Посольства було розміщено тематичну виставку про наслідки злочинів РФ, вчинених на території України.

Акцію солідарності було завершено розгортанням Державного Прапору України та плетінням маскувальних сіток для захисників України.

Бельгія

В Українській Греко-Католицькій церкві у Брюсселі відбулась Божественна Літургія за Україну в рамках відзначення Дня Незалежності України. Службу очолив адміністратор душпастирства Брюсселя Паризької єпархії УГКЦ, ієромонах Олег Зимак. У Соборі під час богослужіння був прапор України, підписаний захисниками України.

Представництво України в ЄС долучилося до святкування Дня Незалежності України, яке відбулося в самому серці Брюсселю, в парку П'ятдесятиріччя. Під час заходу заступник Представника України при ЄС, Сергій Терешко, висловив подяку Бельгії за її потужне головування в Раді ЄС, під час якого було прийнято низку важливих рішень для України, включаючи рішення про початок переговорів щодо вступу України до ЄС.

Чорногорія
Традиційна зустріч української громади з нагоди Дня Незалежності України біля пам'ятника Тарасу Шевченку в місті Подгориця.
Південна Корея
Відзначаючи 33-ю річницю Незалежності України, українці Кореї провели пресконференцію біля мерії Сеула. Учасники акції подякували Республіці Корея за надану підтримку українському народу у захисті проти злочинної агресії росії. Також українці розгорнули 20-метровий жовто-блакитний стяг і пройшлися ходою центральними вулицями міста. 
Грузія
Українська громада провела святковий ярмарок до Дня Незалежності в Українському дому у Тбілісі. 
Сербія

24 серпня за ініціативою посольства України в Республіці Сербія, Національною радою українців Сербії та громадських організацій у місті Новий Сад було проведено зібрання біля пам’ятника Тарасу Шевченку з нагоди святкування 33-ї річниці Незалежності України. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять жертв російської агресії проти України. Перед представниками української громади і громадянського суспільства Сербії виступили активісти. Після виступів учасниками зібрання розгорнули великий прапор України та утворили символічний ланцюг єднання.

Туреччина

Генеральне консульство України у Стамбулі показало, як сьогодні виглядала площа Одакулє. 

Українська спілка Анкари за підтримки Посольства провела святковий концерт з нагоди 33-ої річниці Незалежності України.
США
Франція
У Парижі та багатьох містах Франції проходять мітинги на підтримку України з нагоди Дня Незалежності України.
Латвія
Святкування Дня Незалежності України в Ризі розпочалося зі спільної молитви Парафії УГКЦ за Україну, її захисників, перемогу та справедливий мир, передає кореспондент Укрінформу. 

Після цього відбулася традиційна хода «Дорога соняшників», організована організацією «Tavi draugi» та Посольством України. Учасники зібралися біля Пам’ятника свободи, послухали виступ оркестра штабу Національних збройних сил Латвії та пішли ходою до Верманського саду, де була підготовлена основна частина заходів, перш за все – багатогодинний концерт.

Перед його початком виступили осол України в Латвії Анатолій Куцевол, віцемер Риги Едвардс Ратнієкс, глава «Tavi draugi» Улвіс Новікс та інші громадські діячі. Також під акомпанемент оркестру були виконані Гімни України, Латвії та розгорнуті 30-метрові прапори двох країн. На концерті виступили латвійські й українські артисти: Андрейс Осокінс, Айя Вітоліня, Катріна Гупало, Вікторія Притуляк та інші. Вела концерт діджей Лінда Самсонова, яка також є програмним менеджером Latvijas Radio 5. На заході, зокрема, були присутні українські військові, що перебувають в Латвії на реабілітації, представники дипломатичного корпусу в Ризі, представники понад 20 громадських організацій, заснованих у Латвії українцями і друзями України.

Там же, у Верманському саду був розгорнутий великий благодійний базар і намети з різноманітними заходами, в тому числі – плетіння маскувальних сіток для ЗСУ. На спеціальних тренажерах можна було повчитися віртуально керувати безпілотниками. Також були представлені модифіковані під потреби українських військових машини, зібрані громадським об’єднанням «Твіттер-конвой».

Ввечері у ризькому кінотеатрі К.Suns неподалік Верманського саду відбувся третій щорічний Кіномарафон українських короткометражних комедій «Smile, Ukrainian!». На захід також прийшли українські військові. Переповнена зала вітала їх оплесками.

Катар

Посольством України вдалося забезпечити підсвітку культових будівель Дохи: готелю «Шератон» і «Torch Tower».

Канада

Цього року різноманітні заходи до Дня Незалежності України відбудуться у щонайменше 29 містах у всіх провінціях Канади, передає кореспондент Укрінформу. 

У суботу, 24 серпня, акції відбуваються у Торонто, Кінгстоні, Оттаві, Садбері, Гамільтоні, Грінсбі й Бредфорді (провінція Онтаріо), Монреалі, Шербруку, Леві й Квебек-сіті (провінція Квебек), Калгарі й Едмонтоні (провінція Альберта), Ванкувері, Вікторії, Вернові, Комоксі й Келовні (провінція Британська Колумбія), Саскатуні (провінція Саскачеван), Вінніпезі й Блуменорті (провінція Манітоба), Фредеріктоні й Сент-Джоні (провінція Новий Брансвік), Шарлоттауні (провінція Острів Принца Едварда).

Раніше цього тижня різноманітні святкування, приурочені до річниці Незалежності, були організовані в Реджайні (провінція Саскачеван), Бомсвілі й Оквілі (провінція Онтаріо).

Також ввечері суботи кольорами українського прапора буде підсвічено Ніагарський водоспад.

Читайте також: В СКУ привітали з Днем Незалежності України

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський у зверненні до народу з нагоди Дня Незалежності заявив, що Україна і українці самостійно визначатимуть свій шлях. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-