Глава МЗС Нідерландів разом з послом України взяли участь у заходах з нагоди Дня Незалежності

Глава МЗС Нідерландів разом з послом України взяли участь у заходах з нагоди Дня Незалежності

Укрінформ
У Нідерландах 24 серпня посол України в Нідерландах Олександр Карасевич та міністр закордонних справ Нідерландів Каспар Велдкамп взяли участь у заходах Фестивалю у місті Зволле з нагоди Дня Незалежності України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

“У День Незалежності України ми у Зволле. Ми у Зволле разом з українською громадою, разом з міністром закордонних справ Нідерландів. Сьогодні я бачу, що День Незалежності став дуже важливим як ніколи для наших українців, бо вони розуміють, що Батьківщина – це важливо, Батьківщина вона є, вона була і головне вона буде. Ми її захистили й захистимо. Сьогодні ми говорили з українцями про як важливо зберігати зв'язок з Україною і дієво допомагати Україні, а нідерландцям наш основний меседж був, що Україна вона поруч, зовсім недалеко від Нідерландів тому давайте разом захищати Україну, демократію та демократичну Європу”, - сказав в ексклюзивному коментарі Укрінформу Карасевич.

Своєю чергою міністр закордонних справ Нідерландів Каспар Велдкамп у соцмережі Х написав, що був вражений тим “як їм (українцям – ред.) вдається відзначати свою ідентичність і культуру, особливо зараз, коли Росія намагається знищити їх грубою силою”.

Він також підкреслив, що “їм уже втретє доводиться святкувати цей день на тлі повномасштабного російського вторгнення. Неможливо собі було уявити, щоб так станеться в Європі у 2024 році. Нідерланди підтримують Україну в її боротьбі, тим самим захищаючи нашу безпеку”.

За його словами, “стійкість українців велика. Я сам випробував це в Україні й сьогодні знову у Зволле. Приємно бачити, що нідерландці їх повністю підтримують”, - сказав Велдкамп, подякувавши також меру Зволле та фундації “Слава та Воля” за цю ініціативу та прийом.

Варто зазначити, що фестиваль організувала та провела фундація українців міста Зволле та околиць “Слава і Воля”.

Читайте також: У Варшаві на День Незалежності України дякували Польщі за допомогу і збирали гроші на ЗСУ

“24 серпня - День Незалежності України, свято, яке з історичної точки зору ми сприймаємо як день відновлення Незалежності. Цей день є і завжди буде символічним і надзвичайно важливим днем для українців у всьому світі, у тому числі й для українців Нідерландів. З часу повномасштабного вторгнення Росії в Україну цей день набув ще більш вагомого значення. Адже Україні доводиться виборювати свою свободу і незалежність зі зброєю в руках. Але попри зухвале намагання ворога зламати дух українців, знищити нас фізично, стерти з лиця землі Україну як державу, дух та воля Українського народу залишаються незламними. Ми, як фундація українців міста Зволле та околиць Slava I Volya, бачимо своє завдання у підтримці України як держави, а українців, як нації, що виборює своє право на існування. Усіма доступними нам шляхами ми прагнемо підтримати Україну, особливо у ці тяжкі часи. Ми щоразу звертаємося до громадськості країни свого перебування із закликом підтримати Україну в її справедливій боротьбі за відновлення територіальної цілісності держави, за європейський вибір її народу. У всіх своїх заходах ми завжди відчуваємо підтримку з боку Посольства України в Нідерландах”, - сказала в ексклюзивному коментарі Укрінформу голова Правління фундації українців міста Зволле та околиць “Слава і Воля” Олена Вертхейм-Давигора.

Вона також зазначила, що вітаючи українців Нідерландів, зокрема міста Зволле, з Днем Незалежності, фундація прагне показати “нашим нідерландським друзям зразки нашої музичної культури, художню творчість народних майстрів різних жанрів, а також ознайомити з елементами національної кухні. Ми вдячні нідерландському народові за підтримку українців і сподіваємося, що перемога і мир стануть нашим спільним прагненням у ці нелегкі часи”.

Програма заходів фестивалю була дуже насичена. Усі присутні могли побачити українсько-нідерландський документальний фільм “Милі пані”, лекція з української мови, також на фестивалі просто неба були ятки з українськими сувенірами, концерт на честь Дня Незалежності України, прогулянка на човні міським каналом Зволле, театральна майстерня для дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-