У Варшаві на День Незалежності України дякували Польщі за допомогу і збирали гроші на ЗСУ

У Варшаві на День Незалежності України дякували Польщі за допомогу і збирали гроші на ЗСУ

Фото
Укрінформ
Десятки тисяч людей взяли участь у святкуванні Дня Незалежності України на Замковій площі у центрі Варшави, організованому громадською ініціативою Євромайдан-Варшава та фундацією Stand With Ukraine.

Грандіозний за масштабами захід відбувся у форматі акції на підтримку України, під час якого наголошувалося на важливості вступу України в ЄС та НАТО, потребі якнайшвидшої передачі їй зброї для відбиття збройної агресії РФ і необхідності звільнення усіх полонених, передає кореспондент Укрінформу.

Як підкреслила лідерка варшавського Євромайдану Наталка Панченко, українці щасливі відзначати незалежність протягом 33-х років, але вони також розуміють, що незалежність і мир необхідно захищати.

«Україна захищає мир в Європі величезною ціною. І ми знаємо, що тільки членство в Євросоюзі та НАТО, а також передача необхідного озброєння допоможе Україні захистити людські життя, бо вони найцінніші» - підкреслила Панченко.

Тимчасово повірена у справах України в Польщі Олена Цибух під час промови наголошувала, що кожного українця має переповнювати гордість за те, що вони є частиною сміливого і волелюбного народу, який ніколи не дозволить себе поневолити і дає гідну відсіч ворогу.

Вона підкреслила, що наше покоління стало свідком становлення Української держави і йому випала місія стати на захист її незалежності зі зброєю в руках. 

«І наше покоління має виконати цю місію: зробити так, щоб прийдешні покоління українців могли відзначати 50-ту, 100-у річницю нашої незалежності», - наголосила Цибух.

Вона подякувала польському народові за підтримку України і те, що він продовжує бути разом з українським народом у складні часи боротьби за свою незалежність.

У межах акції вже другий рік поспіль проведено церемонію вручення «Stand with Ukraine Awards» – нагород, які українське громадянське суспільство присуджує полякам, котрі підтримують Україну та українців під час війни.

Читайте також: Дуда: День Незалежності України є святом усієї Центральної Європи

«Ми хочемо голосно подякувати, хочемо, щоб кожен українець і українка почули імена, побачили обличчя людей, які висилали тонни гуманітарної допомоги, рятували поранених воїнів, доставляли на фронт дрони і машини, допомагали створювати воєнні хаби, збирали докази російських воєнних злочинів» - підкреслив ініціатор нагороди «Stand with Ukraine Awards» Євген Клімакін.

У Варшаві на День Незалежності України дякували полякам за допомогу і збирали гроші на ЗСУ / Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Статуетки, що містять фрагмент знешкодженої російської зброї, отримали відомі діячі культури, бізнесу та медіа Польщі. Цьогорічними лауреатами стали громадська діячка, дружина експрезидента Польщі Йоланта Кваснєвська, письменник Щепан Твардох, кінорежисерка Ельвіра Невера, журналістка Моніка Андрушевська і волонтер Матеуш Водзінський («Ексен»). Більшість лауреатів отримали нагороди особисто, підкреслюючи, що за покликом серця допомагають Україні та українцям і робитимуть це й надалі. Журналістка і волонтерка Андрушевська отримала нагороду заочно, оскільки вона зараз перебуває у зоні бойових дій. У своєму відеозверненні до учасників заходу вона подякувала за нагороду і звернула увагу на проблему українських вʼязнів, які тривалий час перебувають у російському полоні. Зокрема, вона наголосила на потребі розголосу заради звільнення з увʼязнення Богдана Ковальчука, який ще неповнолітнім за проукраїнську позицію був затриманий на тимчасово окупованій території і вже вісім років перебуває в полоні. Бізнесмен, філантроп, багаторічний почесний консул України в Ряшеві Єжи Кшановський був удостоєний нагороди посмертно. 

Під час заходу також відбулося читання уривків з книги «Війна-2022» за участі польських та українських акторів Александри Поплавської, Агнєшки Пшепюрської та Олега Драча.

На акції був розгорнутий велетенський український прапор, учасники акції масово прийшли на неї у вишиванках. Під час заходу відбувався збір коштів на дрони для ЗСУ і для фонду «Варшавський хоспіс для дітей».

Учасники заходу вшанували хвилиною мовчання пам'ять тих, хто віддав своє життя за незалежність. Вони скандували гасла: «ЗСУ», «Зброю для України», «Україна в НАТО» тощо.

Цьогорічний музичний супровід святкування Дня Незалежності України у Варшаві здійснювали кримськотатарська співачка Джамала, польсько-український гурт DagaDana та гурт I33I.


 
Читайте також: Дуда сподівається, що країни НАТО врешті погодяться на збиття російських ракет над Україною

За оцінками організаторів, загалом в акції на підтримку України в День Незалежності у Варшаві взяли участь понад 30 тис. людей.

Святкування Дня Незалежності України у центрі Варшави відбулося за підтримки посольства України у Польщі, мера Варшави, Міністерства культури і національної спадщини Польщі та приватних компаній.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-