Дуда: День Незалежності України є святом усієї Центральної Європи

Дуда: День Незалежності України є святом усієї Центральної Європи

Укрінформ
День Незалежності Україні є святом незалежності усієї Центральної Європи, оскільки без незалежної України не може бути незалежної Польщі та інших країн регіону.

Про це під час виступу на Софійській площі у Києві заявив президент Польщі Анджей Дуда, передає кореспондент Укрінформу.

Польський лідер підкреслив, що Польща стоїть поруч з Україною від самого початку російської агресії.

«Ваш День Незалежності – це, у певному сенсі, свято незалежності усієї Центральної Європи, оскільки без незалежної України складно говорити про незалежну і безпечну Польщу, Литву чи інші країни нашого регіону», - заявив Дуда.

Він наголосив, що під час складних випробувань, які випали сьогодні на долю України, українці не залишаються наодинці: «Польща підтримувала, підтримує й надалі підтримуватиме українську боротьбу аж до переможного кінця».

Дуда підкреслив, що поляки як ніхто інший розуміють українців, оскільки Польща двічі у своїй історії втрачала незалежність, і надлюдськими зусиллями її відновлювала.

Польський лідер підкреслив, що він не мав і не має найменшого сумніву: хоробрий український народ захистить свою незалежність у боротьбі з російським агресором. Він висловив переконання, що вже незабаром війна завершиться "перемогою сил свободи над світом тиранії".

Дуда підкреслив, що в 50-х роках минулого століття у Європі почав формуватися новий демократичний порядок, який спирається на взаємоповагу і співпрацю між європейськими народами, що разюче відрізняється від «русского мира» – антицивілізації зневаги, ненависті, тиранії».

Польський лідер наголосив, що українці упродовж віків належали до європейської спільноти. Він звернув увагу на історичні моменти, які підкреслюють близькість з польським та балтійськими народами. Дуда наголосив, що в 1919-1920 роках українці пліч-о-пліч боролися проти більшовицької навали завдяки союзу Петлюри-Пілсудського.

Він нагадав, що Польща в 1991 році першою визнала незалежність України і від самого початку Варшава підтримувала прозахідні прагнення Києва.

Дуда зауважив, що ключовою зараз у відносинах між Україною і Польщею є солідарність і єдність, які треба зміцнювати.

«Памʼятайте, що Польща не втомиться і не залишить Україну наодинці на шляху до європейської спільноти. Місце незалежної України в Європі, яка своєю рішучістю і волею до боротьби, а також своєю кровʼю довела, що українці вже віддавна належать до європейської сімʼї. Польща вас не залишить у цій боротьбі», - наголосив Дуда.

Читайте також: Прем’єрка Литви: Вірю, що разом святкуватимемо перемогу - «зі світлом, з газом і без русні»

Як повідомляв Укрінформ, 24 серпня Україна відзначає День Незалежності.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-