Діаспора у Стамбулі до Дня Незалежності створила ланцюг єдності та провела мітинг проти агресії РФ

Діаспора у Стамбулі до Дня Незалежності створила ланцюг єдності та провела мітинг проти агресії РФ

Фото
Укрінформ
Українська громада в центрі Стамбула з нагоди Дня Незалежності України провела мітинг проти широкомасштабної військової російської агресії та створила живий ланцюг на знак єдності, пам'яті за загиблими внаслідок російської агресії проти України та підтримки українців, що перебувають у російському полоні.

Про це повідомляє власкор Укрінформу.

Діаспора у центрі Стамбула до Дня Незалежності створили ланцюг єдності та провели мітинг проти російської агресії / Фото: Ольга Будник, Укрінформ

“Сьогодні особливий день і за інших умов ми могли б піти зібратися на концерті, наші діти співали й танцювали б. Але у нас є клятий сусід, який думає, що має право вбивати. Особливо сьогодні хочеться нагадати про людей, які віддали свою волю за нашу Україну. Сьогодні ми маємо згадати про наших полонених, тому що вони за нашу незалежність віддали найважливіше, що може бути в українця - свою волю”, - наголосила на мітингу активістка Українського культурного товариства у Стамбулі Алія Усенова.

Участь у мітингу взяли представники кримськотатарської, черкеської, чеченської та інших громад, які підтримують боротьбу України проти Росії за свою територіальну цілісність та суверенітет.

“Як кримські татари, ми хочемо продовжувати наше життя разом з Україною. Ми не хочемо бачити в Криму та в Україні Росію, яка вторглася в Крим у 2014 році. Геть російський фашизм. Хай живе Україна! Хай живе Крим!”, - наголосив у виступі віцеголова Стамбульського відділення Кримської асоціації Ергюн Севімсой.

Учасники мітингу розгорнули величезний Державний прапор України, тримали плакати та скандували гасла на підтримку України та проти ворожих та загарбницьких дій Росії в Україні.

“Сьогодні кожен з нас мріє про мир і про нашу перемогу. У цей день ми не можемо дозволити забути про ту війну, яку окупант приніс на нашу землю. Прошу вас, закликаю, не дати про це забути. Сьогодні кожен з вас амбасадор і посланник України тут, за кордоном. Будь ласка, робіть все для держави, робіть все для фронту. Ви - неймовірна сила”, - звернувся до присутніх консул Генерального консульства України в Стамбулі Андрій Бойко.

У мітингу взяли участь представник родин українських військових, що перебували чи перебувають у російському полоні.

Читайте також: Глава МЗС Нідерландів разом з послом України взяли участь у заходах з нагоди Дня Незалежності

“Більше року немає обміну “Азову”. Ми звертаємося до наших громадян, представників кримськотатарської діаспори, до жителів Туреччини, аби надати розголос тому, що на сьогодні нашими збройними силами взято більше 1,5 тисячі полонених в Курську. І ми просимо, аби цих полонених обміняли на “Азов” та військову частину НГУ 3057. Наші рідні заслуговують на цей обмін. Ми кожного дня, читаючи новини, боїмося дізнатися про те, що нові отримання закатованих тіл. Ми - рідні бійців “Азову” живемо третій рік в пеклі, але це не порівняти з пеклом, де зараз виживають наші хлопці”, - сказала представниця Анна Пажера.

Рідні полонених наголосили на тому, що Росія не підтверджує перебування у себе багатьох військовополонених та цивільних, зокрема й тих, хто перебуває в полоні ще з 2014 року, хоча про їхнє перебування достеменно відомо з інших джерел.

“Закликаю вас не лише боротися за звільнення полонених, а й підтримувати їхні родини. Багато з них тривало, дехто вже 10 років, живуть у невідомості й не знають, що з їхніми рідними і ця невизначеність - найболючіше”, - сказала на мітингу Алла Макух, представниця Всеукраїнської асоціації громадських організацій “Адамант” та ГО “Група патріот”, син якої перебував у полоні в 2015 році після боїв у Дебальцево.

Рідні полонених нагадали про порушення Росією норм міжнародного права щодо утримання військовополонених, застосування до них тортур та нелюдське ставлення.

“Наша незалежність сьогодні виборюється кров'ю та ціною життя. Тисячі доль наших захисників, цивільних українців залишаються невідомими. Мова йде про тисячі людей з 2014 року, які вважаються зниклими безвісти. Наша громадська організація розшукує 16 військових моряків, які зникли, боронячи нашу державу в Чорному морі. Ми докладаємо зусиль, аби українці у всіх країнах світу стали голосом тих, хто зараз в неволі, бо вони не мають цього голосу. Борімося за них, як вони боролися за нас”, - сказала на мітингу Олеся Ауліна, голова ГО “Об'єднані морем”.

Депутатка меджлісу кримськотатарського народу Гульнара Бекірова наголосила на тому, що в окупованих Росією Херсонській та Запорізькій областях продовжуються гоніння проти мирного населення та активістів, які не підтримують окупаційну владу.

Окрім того, ввечері, 24 серпня, міст Султана Мехмеда Фатіха в Стамбулі підсвітили жовтим та блакитним кольорами.

Заходи до Дня Незалежності України відбулися і в інших містах Туреччини. Зокрема в Анкарі відбулася фотовиставка “Краса України” та святковий концерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-