Лише третина промислових гігантів модернізували виробництво - Міндовкілля

Лише третина промислових гігантів модернізували виробництво - Міндовкілля

Укрінформ
Лише третина промислових гігантів у регіонах, де проживають дві третини українців, провели за останні 10 років модернізацію своїх виробництв, відповідно до сучасних європейських вимог.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це на Всеукраїнському форумі “Україна 30. Здорова Україна” сказав заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

«Статистика каже про те, що лише одна третина, або навіть менше великих промислових гігантів провели модернізацію за останні 10 років. Тобто, фактично ті зобов'язання, які взято, не були виконані або виконані не в повному обсязі. Кількість українців, які проживають на таких небезпечних територіях – це дві третини (населення - ред.)», - сказав Стрілець.

Він зазначив, що найбільш поширеним компонентом, який забруднює атмосферне повітря, є діоксид сірки. Також надзвичайно шкідливий дрібнодисперсний пил, який йсі українці вдихають щодня, навіть, коли просто піднімається температура повітря і він летить у вікна та двері, та й просто на вулицях міст. Шкідливими є оксиди азоту в різних сполуках, концентрація яких в Україні, за словами Стрільця, значно вища за європейські показники.

При цьому заступник міністра зауважив, що ситуація із рівнем захворюваності в різних регіонах різна.

«Ми повинні комплексно підходити до екологізації нашого середовища життя. Які наслідки несе така ситуація? Від 20 до 45% вищий рівень захворюваності населення, в тому числі серед дітей, і знову ж таки, стосовно тих дітей, які проживають на територіях, на яких є безпосередній вплив великих промислових об'єктів. Чим ближче діти знаходяться до джерел забруднення повітря, тим нижчі їхні успіхи в школі, згідно зі статистичними даними», - підкреслив Стрілець.

Він додав, що через забруднення навколишнього середовища економіка України, за світовими підрахунками, втрачає щороку до 6% ВВП, тобто близько 250 млрд грн; це дорівнює фактично річному бюджету Міністерства охорони здоров'я або половині бюджету Пенсійного фонду України. Втрати позначаються на тривалості життя, коли людина втрачає працездатність, або держава витрачає кошти на лікування людей.

«Ми сьогодні розуміємо, як це все виправити. <...> Ми плануємо зменшення забруднення навколишнього середовища до 2030 року на 35% від рівня 1990 року при збільшенні темпів виробництва продукії. Для того щоб поступово вирішити проблеми промислового забруднення, необхідно запроваджувати моніторинг викидів на трубі - датчик буде фіксувати викид на самих джерелах забруднення онлайн і 24 години на добу», - підкреслив Стрілець.

Він запевнив, що екологічне законодавство, яке розроблене і найближчим часом має бути ухвалене, допоможе створити сучасну європейську законодавчу базу, і Україна матиме "шлях до чистого довкілля і до збільшення терміну життя кожого українця".

Читайте також: Президент Зеленський презентував програму «Здорова Україна»

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський презентував загальнонаціональну програму "Здорова Україна", метою якої є досягнення довшої тривалості життя українців. Однією зі складових програми є модель здорової школи, яка включає вісім компонентів задля зміцнення здоров’я та імунітету учнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-