На погашення боргу перед «зеленою» енергетикою спрямували ₴16,3 мільярда – Шмигаль

На погашення боргу перед «зеленою» енергетикою спрямували ₴16,3 мільярда – Шмигаль

Укрінформ
Станом на 19 листопада поточного року ДП «Гарантований покупець» направив 16,3 мільярдів гривень на погашення боргу перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел (ВДЕ).

Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час години запитань у Верховній Раді, передає Укрінформ.

«Говорити про те, що уряд не зацікавлений у виконанні меморандуму із «зеленими», не коректно. Вважаємо це маніпуляцією, адже ми абсолютно зацікавлені», - наголосив очільник уряду.

За його словами, у цьому місяці НЕК «Укренерго вже здійснила випуск п’ятирічних зелених єврооблігацій на суму 825 мільйонів доларів.

Це дозволило компанії перерахувати для ДП «Гарантований покупець» 19,3 млрд грн, з яких, станом на 19 листопада, 16,3 млрд грн вже направлені виробникам з ВДЕ.

«Надалі урядом вживаються заходи для повного погашення заборгованості. Все буде виконано, як написано в меморандумі. Жодних незаконних вказівок мною нікому ніколи не давалось і даватись не буде», - додав Шмигаль.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Європейської бізнес асоціації (ЄБА), виплату заборгованості перед виробниками «зеленої» енергетики заблоковано.

НЕК «Укренерго» 3 листопада здійснила дебютний випуск п’ятирічних «зелених» єврооблігацій сталого розвитку (Green and Sustainability-linked bonds) на 825 млн дол. з дохідністю 6,875%. Кошти будуть використані для погашення заборгованості перед ДП «Гарантований покупець».

"Гарантований покупець" є посередником між виробниками електроенергії з відновлюваних джерел та покупцями такої електроенергії, також держпідприємство купує електроенергію для потреб населення.

У листопаді цього року в Європейському банку реконструкції та розвитку повідомили, що інвестують 75 млн дол. США в єврооблігації Укренерго для вирішення кризи з розрахунками у секторі відновлюваних джерел енергії в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-