Банківська система країни працює у штатному режимі - НБУ

Банківська система країни працює у штатному режимі - НБУ

Укрінформ
Банківська система працює у штатному режимі та якісно виконує функцію фінансової підтримки економіки і громадян.

Про це йдеться у відповіді пресцентру Національного банку України на запит Укрінформу.

Як наголошується, незважаючи на зовнішні виклики, “триває стале зростання кредитного портфеля. Волатильність депозитів є помірною та контрольованою. Вона частково зумовлена реакцією на інформаційний тиск, втім, не має жодних панічних ознак і стосується переважно поточних рахунків, тоді як обсяг строкових депозитів з початку року був значно стабільнішим. Банки мають належний запас міцності та достатньо ресурсів, зокрема високоліквідних, аби покрити навіть суттєві відпливи в разі їх настання”.

У пресцентрі запевнили, що НБУ постійно враховує ризик ескалації військової агресії.

“У прогнозах Національного банку починаючи з 2014 року постійно враховується ризик ескалації військового конфлікту, тож НБУ має чіткий план того, як реагувати на ті чи інші події з метою забезпечення надійного і стабільного функціонування банківської системи та збереження вкладів фізичних осіб в особливий період. Згідно з пунктом 20 частини першої статті 7 Закону України "Про Національний банк України" до повноважень Національного банку віднесено функцію щодо визначення особливостей функціонування банківської системи України в разі введення воєнного стану чи особливого періоду”, - зазначили у Нацбанку.

Читайте також: Російські хакери відповідальні за кібератаку на українські банки – Білий дім

Залежно від рівня ризику для банківської системи України та масштабу загрози, визначаються необхідність, порядок, обсяги й терміни впровадження заходів, передбачених відповідними нормативно-правовими актами НБУ.

“Національний банк готовий до будь-яких варіантів розвитку ситуації. Нами розроблено чіткі плани дій для банківської системи на кожному етапі особливого періоду. Ці плани стосуються забезпечення стабільного функціонування банків і системи електронних платежів, задоволення потреб клієнтів у готівці та надійного захисту їхніх вкладів”, - зауважили в НБУ.

Регулятор заявив, що особливу увагу приділяє посиленню стійкості банківської системи до кібератак і захисту Національного банку та банківської інфраструктури від шахрайських дій у кіберпросторі.

Повідомляється також, що НБУ безперервно здійснює оцінку поточної ситуації на предмет потенційних ризиків, щоб своєчасно реагувати інструментами монетарної та макропруденційної політики.

Якщо ситуативні чинники посилюватимуть загрозу для стабільності грошової одиниці України або для фінансової стабільності в більш тривалій перспективі, "НБУ готовий оперативно застосувати комплекс монетарних інструментів, передбачених законодавством".

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок, 22 лютого, українська валюта на міжбанківському ринку знецінилася до психологічної позначки 29 грн/дол., максимально опускаючись до показника 29,13 грн/дол.

Національний банк 14-18 лютого на міжбанківському валютному ринку продав 503 млн дол. США та купив 50 млн дол. США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-