Українські сировари вперше отримали нагороди конкурсу World Cheese Awards
Про це розповіла Super Gold суддя World Cheese Awards, експертка із сирів ProCheese Оксана Чернова під час пресконференції в Укрінформі.
"World Cheese Awards існує 34 роки, і цього року ми вперше увійшли в нього як учасники з нашими українськими сирами", - сказала експертка.
Вона зазначила, що на конкурсі цього року було представлено 39 сирів з України, з них 13 - отримали нагороди. Один сир отримав найвищу відзнаку - Super Gold нагороду і увійшов до сотні найкращих сирів світу за версією World Cheese Awards. Виробником цього сиру є маленька сироварня на Івано-Франківщині.
Експертка розповіла, що загалом на цьогорічному конкурсі було представлено понад 4,4 тис. сирів із 42 країн світу. Оцінювали сири 250 суддів з різних країн.
Участь українських виробників у заході відбулась за підтримки швейцарсько-української програми Quality Food Trade Program.
Координаторка компонента «молочний сектор» цієї програми Ірина Висоцька додала, що основними учасниками конкурсу стали мікро- та малі виробники сиру. За її словами, для Quality Food Trade Program є важливим розвиток та підтримка саме мікро- та малого підприємництва у регіонах України.
Директорка спільноти ProCheese в Ardis Group Наталія Кагадій зауважила, що підготовка до участі в конкурсі тривала чотири роки. Зокрема, для цього в Україні у 2021 році було проведено національний конкурс ProCheese Awards для всіх вітчизняних сироварів.
За словами Кагадій, World Cheese Awards у 2022 році мав відбутися в Україні, але через війну місце проведення конкурсу було перенесено до Великої Британії. Організатори конкурсу планують провести його у Києві після завершення війни.
Як повідомлялось, дегустація вин крафтової сімейної виноробні Father’s Wine з Гусятина Тернопільської області відбулася на початку липня в Парижі, у ресторані української кухні.