Україна звернеться до Єврокомісії щодо невідкладного скринінгу для інтеграції у ринок ЄС

Україна звернеться до Єврокомісії щодо невідкладного скринінгу для інтеграції у ринок ЄС

Ексклюзив
Укрінформ
Уряд України вже готує звернення до Європейської комісії щодо проведення невідкладного скринінгу законодавства стосовно сільського господарства, питання зеленої трансформації та транспорту, щоб визначити необхідні кроки для подальшої інтеграції у внутрішній ринок ЄС.

Про це в коментарі Укрінформу заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина за підсумками виїзного засідання Кабінету міністрів у Львівській області.

“Так, вже готуємо звернення до Єврокомісії щодо проведення невідкладного скринінгу (оцінки) відповідності українського законодавства праву ЄС за двома переговорними кластерами (4 і 5), що покривають сільське господарство, питання зеленої трансформації та транспорту", – сказала Стефанішина.

Вона переконана, що це допоможе оцінити рівень адаптації українського законодавства у даних сферах та визначити необхідні кроки для подальшої інтеграції у внутрішній ринок ЄС.

Віцепремʼєрка також зазначила, що в межах роботи Спільної координаційної платформи з питань експорту та транзиту української аграрної продукції, українська сторона вже закликала держави-члени ЄС зупинити російський аграрний експорт в ЄС та планує надіслати відповідне письмове звернення до Єврокомісії.

Окремо в уряді вважають за необхідне розглянути можливість додаткових обмежень та посиленого моніторингу аграрного імпорту з третіх країн до ЄС, про що будуть проводитися переговори з європейськими колегами.

Крім того Стефанішина закликала ЄС запустити спільний контроль на кордоні України та держав-членів ЄС і відповідний обмін митною інформацією, а також заявила про готовність до конструктивного діалогу та розумних компромісів з урахуванням обмежень, які накладає повномасштабна війна на торгівлю та логістику.

Читайте також: Україна розробила та пропонує Польщі план деблокади кордону - Шмигаль

“Водночас наша принципова позиція — це повна лібералізація торгівлі Украйни з ЄС”, – підкреслила у підсумку урядовиця.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський доручив уряду до 24 лютого бути на кордоні з Польщею, щоб розв'язати питання блокування. Він також запросив приїхати на кордон главу польського уряду Дональда Туска, а Президента Польщі Анджея Дуду – підтримати цей діалог.

Водночас глава польського уряду Дональд Туск заявив, що зустріч урядів України і Польщі відбудеться 28 березня у Варшаві, а до цього часу обидві країни працюватимуть на технічному рівні, аби розв'язати економічні проблеми.

23 лютого представники Кабінету міністрів України прибули на кордон із Польщею для врегулювання питання блокади, а польські урядовці – ні. Зустріч не відбулася.

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль оголосив, що Україна розробила та пропонує Польщі план деблокади кордону з пʼяти кроків – "План взаємопорозуміння”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-