Латвія вимагає заборонити експорт російського зерна в ЄС та замінити його українським

Латвія вимагає заборонити експорт російського зерна в ЄС та замінити його українським

Укрінформ
Латвія на законодавчому рівні заборонила імпорт російського зерна, та вимагає вжити подібні заходи та ввести санкції проти російського експорту до ЄС на загальноєвропейському рівні,  оскільки вся така продукція може бути замінена товарами з України. 

Про це в понеділок у Брюсселі перед початком Ради міністрів ЄС із сільського господарства й рибальства заявив міністр сільського господарства Латвії Армандс Краузе, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Ми все ще просимо поширити на російське зерно та  продовольчі товари європейські санкції. Латвія Ухвалила національне законодавство, яке захищає нас  від російського імпорту до Латвійської Республіки. Це не вражає транзит до третіх країн, у тому числі до інших країн ЄС.  Але з минулого четверга наш парламент (Латвії- ред.) ухвалив заборону на російське зерно та на імпорт продовольства в Латвійську Республіку», - підкреслив Армандс Краузе.

«Все, що імпортується з Росії, може імпортуватися з України. І таким чином, ми підтримаємо Україну, а не допомагатимемо Росії підгодовувати її машину війни», - додав латвійський урядовець.

Він зауважив, що Спільна сільськогосподарська політика ЄС потребує уточнення, оскільки з часів її останнього перегляду у 2021 році багато змінилося, і наразі Європа має війну на порозі. Цей розвиток багато чого змінює як у геополітичній ситуації, так і на ринку. Україна, наприклад, не може доставляти зерно в Африку, де є країни, які його гостро потребують.

Читайте також: Знищене зерно: посол України закликає Польщу «зробити все можливе і неможливе», щоб знайти винних

«Зараз ми маємо ці труднощі на (польському) кордоні. Ми повністю підтримуємо Україну. З точки зору Європейського Союзу, те, що відбувається на кордоні, не є зрозумілим. Ми маємо переконатися, що в нас є вільний рух товарів між країнами ЄС, і що ми не маємо заблокованих кордонів. Ми маємо швидко адаптуватися. І не говорити "ми подумаємо про це, і щось зробимо за пару років". Я думаю, війна завершиться до того. Ми маємо діяти швидко», - наголосив латвійський міністр.

Як повідомлялося, 26 лютого у Брюсселі проходить Рада міністрів ЄС з питань сільського господарства й рибальства. Вулиці Європейського кварталу у Брюсселі перекриті тракторами. Таким чином європейські фермери вимагають від ЄС перегляду Спільної сільськогосподарської політики, зокрема, нових «зелених» стандартів щодо використання земель сільськогосподарського призначення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-