ЄС має повернути довоєнні правила торгівлі продовольством з Україною - Сікорський

ЄС має повернути довоєнні правила торгівлі продовольством з Україною - Сікорський

Укрінформ
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Європейський союз повинен відновити торговельні обмеження на імпорт українських продуктів харчування, які існували до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg.

«Ми повинні повернутися до довоєнних правил торгівлі, а потім почати переговори з Україною про вступ до ЄС і єдиного ринку з усіма коригуваннями і всіма правилами, яких потрібно дотримуватися. Це лише мій погляд», - сказав Сікорський на зустрічі в Atlantic Council у Вашингтоні.

Він вважає, що зараз ситуація змінилася, і Україна знову може відправляти своє зерно через Чорне море.

«Польські фермери не можуть нести тягар усієї солідарності ЄС з Україною. Ми повинні зробити і те, і інше — зберегти Україну і зберегти польське фермерство», - сказав Сікорський.

Зазначається, що його пропозиція означатиме, що ЄС має відновити усі імпортні обмеження, які скасував у 2022 році, щоб допомогти Києву знайти нові експортні маршрути, надаючи йому майже безперешкодний доступ до спільного ринку 27 європейських держав.

Читайте також: Фермери з Польщі будують ненависть до продукції з України на міфах - посол Зварич

Попередній уряд у Варшаві наклав заборону на імпорт українського зерна минулого року, щоб заспокоїти фермерів перед парламентськими виборами, які він програв у жовтні. Новий уряд залишив ці обмеження, дозволяючи лише транзит до портів на Балтійському морі та в інші країни ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, 20 лютого польські аграрії проводили загальний страйк по всій Польщі, блокуючи у приблизно 200 місцях по всій країні дороги, ключові вузли комунікацій і пункти пропуску на кордоні з Україною. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції і відмова Польщі від європейського зеленого курсу.

18 лютого у пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ» польські фермери повністю заблокували рух вантажівок у двох напрямках, не пропускаючи навіть швидкопсувні, небезпечні та гуманітарні вантажі.

16 лютого міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський обговорив з польським колегою ситуацію на українсько-польському кордоні.

12 лютого у Єврокомісії закликали Україну та Польщу до переговорів щодо експорту зерна.

З 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску.

Фото: PAP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-