Шмигаль сподівається, що аграрний скринінг ЄС дасть Україні аргументи в переговорах із Польщею

Шмигаль сподівається, що аграрний скринінг ЄС дасть Україні аргументи в переговорах із Польщею

Укрінформ
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль сподівається, що вже в березні Україна зможе отримати переговорну рамку щодо вступу в Європейський Союз.

Про це він сказав під час пресконференції за підсумками чотирьох років роботи уряду, передає кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні ми знаходимось на етапі отримання відповідної переговорної рамки від Єврокомісії. Сподіваюсь, що в березні ми її отримаємо. Ми також працюємо над початком перемовин з Єврокомісією, з Євросоюзом про вступ України. 35 розділів", - сказав Шмигаль.

За його словами, перемовини будуть передбачати проведення відповідного скринінгу.

"Я вважаю, що будуть розділи доволі складні, але першим ми просили Єврокомісію, і дали цю пропозицію на кордоні з Польщею - розпочати скринінг аграрної сфери. Цей скринінг буде складатися з трьох напрямків, з трьох кластерів. Поговорили про це з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн під час візиту до Києва", - зазначив Прем’єр-міністр.

Читайте також: На польському кордоні не було жодного випадку блокування допомоги Україні - Шмигаль

Він сподівається, що це змінить підхід Єврокомісії, і аграрний скринінг продемонструє, що Україна експортує продукцію належної якості. "І це дасть нам твердий ґрунт для того, щоб ми мали абсолютно тверді цифри та статистику в розмові з нашими сусідами, зокрема, з Польщею", - додав Шмигаль.

Шмигаль запевнив, що Україна виконає всі свої зобов’язання на шляху до ЄС за два роки, далі – політичне рішення Євросоюзу.

«Що стосується нашого шляху до ЄС, то ми дуже швидко рухаємось на всіх етапах. Ми провели уже скринінг нашого законодавства і це скорочує час перемовних процедур. Переконаний, що усі перемовні процедури ми пройдемо дуже швидко. Якщо на це в деяких країн пішли роки і десятиліття, то ми усі інші етапи можемо пройти дуже швидко – до 2 років. Тобто ми готові нашу домашню роботу робити дуже швидко. Далі це буде лише політичне рішення Євросоюзу», - зазначив Шмигаль.

Він вислови сподівання, що Євросоюз зможе прийняти політичне рішення одразу після того, як Україна виконає свої зобов’язання.

«Я не вірю, що Євросоюз буде ще чекати якихось формальностей після того, як Україна зробить свою домашню роботу. Ми її зробимо, сумніву нема. Ми вже не раз продемонстрували, що виконуємо усі наші зобов’язання. Я хочу вірити, що Україна стане членом ЄС негайно після перемоги, а домашню роботу ми зробимо за 2 роки», - заявив Прем’єр.

Як повідомляв Укрінформ, 14 грудня 2023 року лідери країн-членів Євросоюзу ухвалили рішення розпочати переговори про вступ України та Молдови.

Шмигаль заявляв раніше, що Україна має бути готовою до вступу в Євросоюз через два роки.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль 16 лютого повідомив, що вже у першій половині цього року уряд сформує українську команду для перемовин про вступ до Європейського Союзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-