НБУ продовжить цикл пом’якшення процентної політики - Пишний

НБУ продовжить цикл пом’якшення процентної політики - Пишний

Укрінформ
Національний банк України продовжуватиме цикл пом’якшення процентної політики за умови сталого зниження ризиків для інфляції та курсової стійкості.

Про це повідомив на брифінгу голова НБУ Андрій Пишний, передає кореспондент Укрінформу.

За словами керівника Нацбанку, збереження контрольованої ситуації на валютному ринку та помірної інфляції, а також активізація надходжень зовнішньої допомоги створюватимуть передумови для подальших кроків зі зниження облікової ставки та пом'якшення валютних обмежень.

«Пом’якшення процентної політики підтримає відновлення економіки, не створюючи загроз для макрофінансової стійкості. Новий рівень ставок за операціями НБУ є достатнім для підтримання привабливості гривневих активів, курсової стійкості та збереження помірної інфляції», - переконаний Пишний.

Він зазначив, що НБУ планує зберегти операції з тримісячними депозитними сертифікатами (ДС) як дієвий елемент операційного дизайну процентної політики, що довів свою ефективність за останній рік.

Водночас в умовах циклу пом'якшення процентної політики та стійкого уповільнення інфляції необхідність у суттєвій різниці між ставкою за цією операцію та обліковою ставкою, на думку правління Нацбанку, зменшується.

«З огляду на це НБУ знижує ставку за тримісячними ДС на 1,5 в. п. – до 17,5%. Крім того, НБУ зменшує ставку за кредитами рефінансування на 1,5 в. п. – до 19,5%. Ставка за ДС овернайт і надалі відповідатиме рівню облікової ставки», - деталізував Пишний.

Читайте також: У першому півріччі НБУ прогнозує інфляцію близько 5%

Він запевнив, що за потреби НБУ продовжить модифікувати параметри операцій із тримісячними ДС. Зокрема, з 19 квітня для визначення ліміту вкладень банків у тримісячні депсертифікати приріст гривневих депозитів фізичних осіб строком понад 93 дні розраховуватиметься за останні 12 місяців (а не з 4 квітня 2023 року, як це відбувається зараз).

У НБУ вважають, що це стимулюватиме банки нарощувати портфелі строкових гривневих депозитів населення, що важливо для підтримання курсової стійкості та захисту міжнародних резервів.

Як повідомлялося, правління Національного банку України вирішило знизити з 15 березня облікову ставку (ставку рефінансування) з 15 до 14,5%.

Фото: НБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-