Вихід Нафтогазу на УЕБ сприяв покращенню прозорості ринку газу - аналітики

Вихід Нафтогазу на УЕБ сприяв покращенню прозорості ринку газу - аналітики

Укрінформ
Вихід у 2023 році НАК «Нафтогаз України» на майданчик Української енергетичної біржі сприяв підвищенню прозорості ринку природного газу.

Про це йдеться у звіті «Індекс прозорості енергетики-2023», підготовленому аналітичним центром DiXi Group, передає Укрінформ.

Зазначається, що у 2022 році торгівля Нафтогазу із приватними газовидобувниками проходила поза біржовими майданчиками й була непрозорою, адже інформація про таку діяльність не розкривалася.

«У 2023 році НАК «Нафтогаз України», зокрема, через тиск громадськості, вирішив змінити підхід до торгівельної діяльності на оптовому ринку газу й перейти на платформу УЕБ, яка оприлюднює детальну інформацію про результати торгів та формує цінові індикативи за їхніми результатами. Це сприяло підвищенню прозорості ринку та можливості здійснення суспільного контролю за торговельною діяльністю найбільшого гравця на ринку газу», - йдеться у звіті.

Крім того, підвищенню прозорості ринку блакитного палива сприяло відновлення публікації НКРЕКП щоквартальних моніторингових звітів по ринку природного газу.

Для подальшого підвищення прозорості енергетичних ринків експерти рекомендують низку заходів, зокрема, розробити й оприлюднити алгоритм переходу на ринкові ціни на електрику для побутових споживачів та методики розрахунку регульованих цін на газ.

НКРЕКП рекомендується відновити публікацію щоквартальних моніторингових звітів по ринку електроенергії, а також оприлюднювати щоквартальну інформацію про конкуренцію та концентрацію на ринках електрики й газу.

Читайте також: Енергокомпанії не публікують фінзвітність попри відсутність заборони - експерти

Крім того, експерти рекомендують Кабінету міністрів відійти від методично непідкріплених квазіфіскальних рішень щодо забезпечення енергоносіями побутових споживачів на користь запровадження прозорих та цільових механізмів підтримки тих, хто цього потребує.

Як повідомляв Укрінформ, після падіння Індексу прозорості енергетики у 2022 році на 24 пункти, за підсумками 2023 року індекс зріс на 2 пункти - до 41 пункту.

Торік продовжила зростати частка «чорних скриньок» в енергосекторі - індикаторів, дані за якими або відсутні, або закриті у зв'язку із воєнним станом. Так, у 2022 році цей показник становив 34%, а у 2023-му - вже 36%. Для порівняння, у 2021 році частка «чорних скриньок» в енергетиці становила 16%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-