Газпром безуспішно намагається замінити європейський ринок китайським - Reuters

Газпром безуспішно намагається замінити європейський ринок китайським - Reuters

Укрінформ
«Газпром», колись найприбутковіша компанія Росії, може зіткнутися з тривалим періодом поганих результатів, намагаючись компенсувати втрачені продажі газу європейському ринку своїм внутрішнім ринком і китайським експортом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters

Нещодавно компанія відзвітувала про річний чистий збиток у розмірі 7 мільярдів доларів США, перший з 1999 року, після різкого падіння торгівлі з Європою.

Проблеми Газпрому відображають глибокий вплив європейських санкцій на російську газову промисловість, а також обмеження зростаючого партнерства Москви з Китаєм.

Зазначається, що Газпром покладався на Європу як на свій найбільший ринок збуту до 2022 року, коли вторгнення Росії в Україну спонукало ЄС скоротити імпорт газу від Газпрому.

Читайте також: Газпром уперше за 25 років заявив про збитки через зупинку постачання до Європи

Згідно з даними Газпрому та підрахунками Reuters, у 2022 році Росія поставила до Європи різними маршрутами близько 63,8 мільярда кубометрів газу. Обсяг знизився ще на 55,6% до 28,3 млрд кубометрів торік.

Тепер Росія звернулася до Китаю, прагнучи до 2030 року збільшити обсяги продажів трубопровідного газу до 100 млрд кубометрів на рік.

Найбільша надія Росії – трубопровід «Сила Сибіру 2» через Монголію, через який планується експортувати 50 млрд кубометрів на рік. Але цей задум натрапив на деякі підводні камені через відсутність домовленості щодо ціноутворення та інші питання.

Навіть якщо Газпром зможе налагодити постачання газу в Китай по трубопроводу, доходи від його продажів будуть набагато нижчими, ніж з Європи.

Читайте також: Війна в Україні та погіршення відносин РФ із Заходом обмежили діяльність Газпрому - розвідка Британії

За даними московської брокерської компанії BCS, виручка Газпрому від продажу газу в Європу в 2015-2019 роках становила в середньому 3,3 млрд доларів на місяць, а загальна вартість газу, проданого компанією в Китай, могла досягти $6,5 млрд за весь 2023 рік.

Як повідомляв Укрінформ, російський газовий монополіст Газпром прозвітував про перші за 25 років збитки за міжнародними стандартами фінансової звітності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-