Росатом залишається фінансовою опорою путінського режиму - експерт

Росатом залишається фінансовою опорою путінського режиму - експерт

Укрінформ
Корпорація "Росатом" має іноземні замовлення на 140 млрд доларів, залишаючись однією із фінансових опор путінського режиму.

Про це повідомив керівник проєкту "Українське експертне розвінчування російських ядерних фейків", доктор фізматнаук Максим Стріха під час пресконференції в Укрінформі.

"Всього зовнішні замовлення Росатома на сьогодні - це приблизно 140 млрд доларів. Це величезна фінансова опора путінського режиму", - сказав Стріха.

Так, російська корпорація контролює близько третини світового виробництва урану, працює над спорудженням 34 енергоблоків атомних станцій в 11 країнах світу.

Крім того, у Європі працює 20 блоків АЕС російського проєкту ВВЕР, для яких Росатом планує виробляти паливо на спільному підприємстві із французькою компанією Framatome.

Стріха наголосив, що Росатом є ще й військовою компанією. Як приклад він навів заяву очільника Росатома Ліхачова, який сказав, що "пишається колективом ядерного збройного комплексу, який буквально живе військовим порядком денним".

"Однак Захід нічого для обмеження впливу Росатома поки не зробив", - зауважив науковець.

Читайте також: Комітет Конгресу США підтримав пакет санкцій проти «Росатому»

Як повідомлялося, на початку травня Сенат США проголосував за проєкт закону про заборону імпорту збагаченого урану з Росії, направивши його на підпис президентові Джо Байдену.

Комітет Палати представників США із закордонних справ 16 травня підтримав законопроєкти про запровадження санкцій проти російського «Росатому» та осіб, які створюють загрози безпеці Запорізької АЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-