У Росії «дочка» Газпрому відсудила у Deutsche Bank €238 мільйонів

У Росії «дочка» Газпрому відсудила у Deutsche Bank €238 мільйонів

Укрінформ
У Росії Арбітражний суд Санкт-Петербурга та Ленінградської області ухвалив рішення стягнути з Deutsche Bank понад 238 мільйонів євро на користь компанії "Русхимальянс" - "дочки" Газпрому та оператора проєкту будівництва комплексу з переробки та зрідження газу в Усть-Лузі.

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Крім того, суд зобов'язав німецький банк виплатити російській компанії неустойку, нараховану на суму основного боргу, виходячи зі ставки 1,5% річних за кожен календарний день прострочення (йдеться про близько пів мільйона євро). Кошти стягнуть за курсом євро до рубля на фактичний день виплати.

Водночас суд відмовився задовольнити позов про звернення стягнення на російські "дочки" Deutsche Bank – Дойче Банк та Технологічний центр Дойче Банку.

Читайте також: Суд РФ заарештував активи Deutsche Bank

"Русхимальянс" – дочірня компанія Газпрому та "РусГазДобычи" – подала позов до Deutsche Bank 28 червня 2023 року. Претензії російської компанії були пов'язані із розірванням контракту з німецькою Linde, яка до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну була підрядником будівництва заводу в Усть-Лузі.

Linde у липні 2021 року уклала контракт із російською компанією на проєктування, закупівлю та будівництво газопереробного заводу в Ленінградській області. Низка європейських банків, у тому числі Deutsche Bank, виступила поручителями в угоді. У червні 2022 року Linde призупинила роботи через санкції ЄС, отримавши при цьому аванс - один мільярд євро. Банки також не змогли виконати своїх гарантійних зобов'язань через обмеження щодо Росії. Після цього "Русхимальянс" подав на них до суду.

Наприкінці 2022 року суд задовольнив позов російської компанії та заарештував російські активи Linde на суму 35 мільярдів рублів. У лютому цього року суд стягнув із німецької компанії 143 мільярди рублів на користь дочірньої компанії Газпрому. У березні "Русхимальянс" подав новий позов до Linde на суму 105,5 мільярда рублів.

Як повідомлялося, два тижні тому Арбітражний суд Санкт-Петербурга і Ленінградської області наклав арешт на майно, рахунки та цінні папери Deutsche Bank та його дочірніх компаній у РФ на суму 238,61 млн євро за заявою "Русхимальянса".

За підрахунками Financial Times, сім найбільших західних банків, які залишилися в Росії, торік сплатили Росії понад 800 мільйонів євро податків. Deutsche Bank входить до сімки західних банків за розміром активів у РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-