Миколаївські аграрії експортують 70% вирощених нішевих культур
Про це кореспонденту Укрінформу розповів очільник аграрної компанії ПАЕК Юрій Кормишкін.
«Ми вирощуємо нішеві культури, такі як льон, коріандр, гірчиця, просо. Під них відведено 11% земельного банку – понад 5 тис га. 70 відсотків вирощеного вражаю іде на експорт в Молдову, Польщу, Болгарію, Бельгію, Італію та інші країни. Плануємо розширити експорт на країни Азії», - сказав Кормишкін.
За його словами, ці культури були введені у структуру посіву, бо, по-перше, вони є гарним попередником в сівозміні, мають швидкий термін дозрівання. Це, у свою чергу, дозволяє швидко зібрати урожай. По-друге, на відміну від, скажімо, пшениці, яка наразі є збитковою для агровиробників Миколаївщини, нішеві культури мають вищу реалізаційну ціну. Ще однією причиною є зміна клімату.
«Наприклад, коріандр витривалий до посухи і може в таких умовах дати добрий урожай. Льон - культура, яка дозріває до настання високих температурних показників і є гарним попередником соняшнику. А гірчицю рано сіють і так само рано збирають. Вона встигає за короткий проміжок часу дозріти, а після збору врожаю є час підготувати ґрунт для посіву тих же озимих культур», - зазначає аграрій.
На його думку, ринок збуту для нішевих культур на сьогодні ще не достатньо відрегульований та стабільний. Є можливість частину продукції збувати в межах України. І все ж, дві третини вирощеного урожаю доводиться експортувати.
Для цього на підприємстві у минулому році розробили цілу систему підготовки для реалізації якісної сільгосппродукції. Зокрема, придбали обладнання для доочистки, відвели окремі склади для зберігання на елеваторах, провели сертифікацію лабораторій для проведення аналізів.
Аграрій також запевнив, що контроль якості вирощеної продукції здійснюється на усіх етапах: від посіву до збору урожаю.
Як повідомляв Укрінформ, миколаївські аграрії нарощують виробництво овочів, частину з яких планують реалізувати на експорт.
Фото: ПАЕК