Україна в сезоні 2023/2024 років експортує понад 50 мільйонів тонн зернових

Україна в сезоні 2023/2024 років експортує понад 50 мільйонів тонн зернових

Укрінформ
Обсяги українського експорту зернових культур цього маркетингового сезону (з 1 липня 2023 року до 30 червня 2024 року) сягнуть щонайменше 50 млн тонн.

Такий прогноз зробив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Денис Марчук на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

За його словами, в результаті роботи морського зернового коридору іноземним споживачам вже відправили понад 47 млн тонн агропродукції з України. Тож до кінця червня загальні обсяги експорту сягнуть принаймні 50 млн тонн. При цьому морем експортують до 85% усього аграрного експорту, ще 15% – Дунаєм, і лише  5% – залізницею та автотранспортом.  

«Завдяки нашим Збройним силам, які гарантували безпеку судноплавства в Чорному морі, наші експортні можливості зросли з кількох десятків тисяч тонн у серпні 2023 року до 5-6 млн тонн цьогоріч у квітні і травні. Це дає можливість сподіватися на сприятливі ціни на збіжжя та збільшення прибутків виробників за рахунок здешевлення транзиту і страхування», - сказав Марчук.

Він наголосив, що селяни дуже чекають на покращення цінової ситуації на ринку зернових. Адже упродовж двох останніх сезонів виробники цих культур працювали на межі збитковості.

«Цьогорічний потенціал врожаю, нагадаю, оцінюють приблизно у 74-76 млн тонн зернових та олійних. Цього більш ніж достатньо для споживання й активного експорту», - вважає заступник керівника ВАР.  

Хоча, за словами експерта, з осені в Україні посіяли приблизно на 1 млн га гектарів озимих менше, ніж під урожай 2023 року. Причина – нестача в аграріїв обігових коштів.

«Що ж до весняної посівної, то за обсягами ярих культур ми, в принципі, вийшли на ті ж показники, що й минулого сезону. Загалом понад 12 млн га засіяли олійними, зерновими та зернобобовими. А отже, можна впевнено сказати, що держава буде повною мірою забезпечена всіма видами такої продукції», - переконаний Марчук.

Читайте також: В аграрному комітеті ВР спрогнозували цьогорічний врожай зернових та олійних

Тим паче, що багато українців зараз мешкають за кордоном, тож обсяги споживання основних сільськогосподарських культур всередині країни порівняно невеликі - 15-18 млн тонн.

Як повідомлялось, за даними Міністерства аграрної політики та продовольства, станом на початок червня на підконтрольній Україні території засіяли понад 7 млн га олійних та більше 5,5 млн га зернових та зернобобових культур. Зокрема, кукурудзу посіяли на площі 3,9 млн га, ячмінь – на 783 тис. га, пшеницю – на 253 тис. га.

Фото: depositphotos

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-