Рада фінстабільності схвалила Стратегію з розвитку кредитування

Рада фінстабільності схвалила Стратегію з розвитку кредитування

Укрінформ
Рада з фінансової стабільності схвалила Стратегію з розвитку кредитування, яка має на меті сприяти забезпеченню фінансовими ресурсами відновлення енергетичної інфраструктури.

Про це Національний банк України повідомляє у Фейсбуку, передає Укрінформ.

Як зазначається, Стратегія також має на меті стимулюванню попиту, спрямованого на підвищення обороноздатності країни.

«Зокрема, йдеться про забезпечення фінансовими ресурсами не лише підприємств оборонно-промислового комплексу, а й переробної промисловості, сільського господарства та бізнесу на деокупованих і наближених до фронту територіях – «територіях стійкості». Умови кредитування бізнесу та населення поліпшуються з огляду на забезпечення макроекономічної стабільності завдяки послідовній політиці Національного банку та Уряду і значній міжнародній допомозі. Зокрема, рівень ставок за кредитами знижується», - йдеться в повідомленні.

Водночас, указують в НБУ, попит на кредити – сегментований, а для низки галузей та регіонів діють надпотужні воєнні ризики, які ускладнюють доступ до необхідних фінансових ресурсів.

Читайте також: Шмигаль: Готуємо програму пільгового кредитування на закупівлю енергообладнання

Упровадження Стратегії покликане сприяти розширенню доступу до кредитних ресурсів та розвитку підприємництва, залученню інвестицій, створенню нових робочих місць, поверненню українців з-за кордону.

Для успішної реалізації Стратегії:

  • Національний банк і надалі підтримуватиме макрофінансову стабільність та здійснюватиме регулювання сектору з урахуванням балансу між забезпеченням фінансової стабільності й розвитком кредитування;
  • Міністерство фінансів стимулюватиме ризик-апетит державних банків до кредитування пріоритетних галузей та сфокусує інструментарій державних гарантій на кредитування проєктів на «територіях стійкості»;
  • Міністерство економіки сфокусує та удосконалить механізми державних програм на визначених пріоритетних галузях економіки та підприємствах на територіях з високими воєнними ризиками.

На виконання Стратегії правління НБУ затвердило перехідні вимоги до банків для поступового запровадження нової структури капіталу та вимог до його достатності.

Читайте також: Уряд планує розширити програму доступних кредитів на проєкти розподіленої генерації

«Оновлені нормативи спрямовані на подальше забезпечення фінансової стабільності, а перехідний період дасть змогу зберегти потенціал банківської системи надалі нарощувати кредитну підтримку економіки», - підсумували в Нацбанку.

Як повідомлялося, торік економіка України зросла на 5,3%, і цьогоріч економісти ООН прогнозують її помірне зростання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-