«Газпром» програв арбітраж і заплатить понад €13 мільярдів за припинення поставок до Німеччини

«Газпром» програв арбітраж і заплатить понад €13 мільярдів за припинення поставок до Німеччини

Укрінформ
Міжнародний арбітраж у Стокгольмі задовольнив позов німецького енергетичного концерну Uniper до російської компанії «Газпром» про виплату компенсації на суму понад 13 млрд євро за припинення постачання газу до Німеччини.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі концерну.

«Uniper сьогодні вирішив розірвати свої довгострокові контракти на постачання російського газу і таким чином юридично припинив довгострокові відносини в питанні постачання газу з російською державною компанією «Газпром експорт». Рішення стало можливим після того, як арбітражний суд 7 червня надав Uniper право розірвати контракти та присудив їй понад 13 мільярдів євро компенсації за обсяги газу, які не постачав «Газпром експорт» із середини 2022 року», - заявили у середу у концерні.

В Uniper додали, що незважаючи на те, що з червня 2022 року було поставлено лише обмежені обсяги російського газу, а з кінця серпня 2022 року його вже взагалі не було, довгострокові контракти на постачання газу між двома компаніями все ще були юридично чинними, а окремі контракти мали терміни дії до середини 2030-х років.

Читайте також: У Росії «дочка» Газпрому відсудила у Deutsche Bank €238 мільйонів

«Після того, як Uniper зазнав значних збитків через обмеження поставок російського газу, наприкінці 2022 року компанія ініціювала арбітражне провадження проти «Газпром експорт». Варіант вирішення спору через арбітражний суд був узгоджений у договорі та раніше застосовувався щодо інших спорів, та неодноразово використовувався обома сторонами. Суд, розташований у Стокгольмі, виніс рішення згідно зі швейцарським законодавством. Арбітражне рішення є юридично обов'язковим і остаточним», - зазначили у концерні.

Як повідомляв Укрінформ, у травні російський газовий монополіст «Газпром» прозвітував про перші за 25 років збитки за міжнародними стандартами фінансової звітності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-