Нацбанк очікує, що інфляція у наступні місяці пришвидшиться

Нацбанк очікує, що інфляція у наступні місяці пришвидшиться

Укрінформ
Національний банк очікує помірного пришвидшення інфляції в наступні місяці, зокрема, внаслідок збереження тиску на витрати бізнесу в умовах війни та дещо нижчі врожаї.

Про це на брифінгу сказав голова Національного банку України Андрій Пишний, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"НБУ очікує помірного пришвидшення інфляції в наступні місяці та її вихід за межі цільового діапазону до кінця року. Така цінова динаміка визначатиметься передусім збереженням тиску на витрати бізнесу в умовах війни, вірогідно, дещо нижчими врожаями після минулорічних рекордів, перенесенням на ціни зростання заробітних плат відносно високими темпами, а також підвищенням тарифів на електроенергію", - сказав Пишний.

Він зауважив, що виважена монетарна політика регулятора та мораторій на підвищення більшості житлово-комунальних тарифів обмежуватимуть зростання цін.

НБУ не лише продовжуватиме політику захисту гривневих заощаджень від інфляційного знецінення, а й покриватиме структурний дефіцит валюти та згладжуватиме надмірні курсові коливання.

Читайте також: Нацбанк знизив облікову ставку до 13%

"Ці заходи є важливими для збереження контролю над інфляційними очікуваннями, утримання інфляції на помірному рівні у 2024 році та її повернення до цільового діапазону 5% ± 1 в. п. упродовж наступних років", - зазначив очільник Нацбанку.

Як повідомлялось, споживчі ціни в Україні у травні 2024 року порівняно з квітнем зросли на 0,6%, порівняно з травнем 2023 року - на 3,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-