Україні вдалося вирівняти ринковий баланс виробництва та експорту агрокультур - Висоцький

Україні вдалося вирівняти ринковий баланс виробництва та експорту агрокультур - Висоцький

Укрінформ
Україна залишається лідером аграрного експорту і наступного маркетингового року може експортувати понад 60 млн тонн зернових та олійних культур і продуктів їх переробки.

На цьому наголосив виконуючий обов'язки міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, повідомляє Укрінформ з посиланням на Мінагро.

«Після двох років повномасштабної війни Україні вдалося вирівняти ринковий баланс виробництва та експорту основних агрокультур. Це стало можливим завдяки стійкості аграрних виробників та розвитку логістики. Нинішній маркетинговий 2023/2024 рік Україна завершує з кінцевими залишками сільгосппродукції на середньостатистичному рівні, як було до 2022 року. У наступному маркетинговому році агроекспорт становитиме понад 60 млн тонн. І це свідчить, про те що Україна залишається гарантом світової продовольчої безпеки», – зазначив Висоцький.

Прогнозується, що з нового врожаю виробництво зернових культур складе майже 56 млн тонн. З них пшениці – 21 млн т, ячменю – близько 5 млн т, кукурудзи – 28,5 млн т.

Загальний експорт зернових прогнозується на рівні 43 млн т. Зокрема, пшениці – 15 млн т, ячменю – 2,5 млн т, кукурудзи – близько 25 млн т.

Читайте також: БЕБ відшкодувало до бюджету понад ₴20 мільйонів несплачених експортером зерна податків

Виробництво олійних культур за прогнозами досягне 22 млн т. Зокрема, ріпаку очікується 4 млн т, соняшнику – близько 13 млн т. Сої прогнозується на рівні 5 млн т – і це буде рекордний показник в історії України!

Експорт олійних та продуктів їх переробки очікується понад 17 млн тонн.

Як повідомлялося, Україна у травні 2024 року експортувала 7,4 млн тонн продукції агропромислового комплексу (АПК), що на 11% менше аналогічного показника попереднього місяця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-