Гендиректор МАГАТЕ анонсував візит до України

Гендиректор МАГАТЕ анонсував візит до України

Укрінформ
Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі цього літа здійснить візит до України, у ході якого відвідає Київ та окуповану Запорізьку АЕС та обговорить подальшу підтримку України.

Про це Гроссі заявив в інтерв’ю Укрінформу.

"Як я вже казав, ніколи не повинно бути жодних атак – і це частина семи стовпів, а також п'яти конкретних принципів – на атомну електростанцію або будь-яку частину інфраструктури, яка впливає на компоненти безпеки станції. І ми сподіваємося, що цього не станеться", - прокоментував Гроссі ризики потенційного блекауту всіх українських АЕС внаслідок обстрілів Росією української енергетичної інфраструктури.

За його словами, він обговорював це питання з міністром енергетики Германом Галущенком кілька днів тому і планує продовжити обговорення під час візиту до України цього літа.

Читайте також: Гендиректор МАГАТЕ назвав своєчасними наміри побудувати нові блоки на Хмельницькій АЕС

"Я обговорював це кілька днів тому з паном Галущенком. І під час мого наступного візиту до Києва цього літа – а я планую поїхати до Києва, а також до Запоріжжя – ми вирішили більш детально обговорити, яку підтримку Агентство може надати в цій сфері", - повідомив гендиректор МАГАТЕ.

Більш детально читайте в інтерв’ю за посиланням.

Як повідомлялось, ЗАЕС перебуває в окупації із 4 березня 2022 року. За цей час росіяни неодноразово порушували принципи ядерної безпеки, розміщуючи на території станції військову техніку, мінуючи територію та тероризуючи персонал. Рішення МАГАТЕ про повернення ЗАЕС під контроль Енергоатому загарбники ігнорують.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв у березні, що лише за два роки окупації російськими військами Запорізької атомної електростанції зафіксовано понад 150 грубих порушень експлуатації АЕС, кожне з яких може стати фатальним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-