Коридори солідарності є свідченням спільної транспортної стратегії України та ЄС - Мінінфраструктури

Коридори солідарності є свідченням спільної транспортної стратегії України та ЄС - Мінінфраструктури

Укрінформ
Коридори солідарності визначають стратегію її подальшого поєднання із європейською транспортною інфраструктурою.

Про це сьогодні у Брюсселі, після підписання Угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС, заявив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«Ми маємо розуміти, що війна в Україні триває, що ми маємо зони окупації та захоплені порти. Сумарну спроможність всіх портів, яка була до війни, неможливо порівняти з тією, яку ми маємо зараз. Добре, що «морський коридор» почав працювати, - це зменшило тиск на залізницю та на дороги. Але ми все ще не вийшли на ті показники, які мали до повномасштабного вторгнення», - зазначив український урядовець.

Читайте також: На розгляді у ЄС перебувають два українсько-угорських транскордонних проєкти - експерт

Він зауважив, що «коридори солідарності» ЄС допомогли Україні вистояти на початку війни, коли російські загарбники заблокували російські порти. Зараз Євросоюз продовжує допомагати Україні у розвитку транспортної інфраструктури, з огляду на довгострокову перспективу та на включення України у мапу розвитку Транс'європейської транспортної мережі (TEN-T).

«Те, що українські транспортні шляхи включені до карти TEN-T, є для нас дуже важливим. Ми бачимо, що ЄС вже зараз думає про взаємопоєднання України з усіма європейськими транспортними мережами. В тому, що стосується «коридорів солідарності», ми бачимо, що все, що було розпочато після повномасштабного вторгнення, було дуже ефективним, та залишається ефективним зараз», - сказав Деркач.

Як приклад він навів дунайські порти, які продовжують активно працювати, - у шість разів більш інтенсивно, ніж до початку війни. Це ж стосується більшості автомобільних пунктів перетину кордону. Наразі, за словами урядовця, його міністерство опрацьовує стратегію розвитку сухопутних пунктів перетину кордонів, особливо для забезпечення більшої спроможності «коридорів солідарності».

Читайте також: Кабмін змінив процедуру ліцензування перевізників

«Наразі ми маємо 40 автомобільних пунктів перетину кордону, хочемо збільшити їх кількість та спроможність. Наприкінці наша мета – мати вільний рух товарів в Україну та з України з використанням всіх транспортних рішень, - морем, внутрішніми водними шляхами, залізницею, автомобільним транспортом. Україна просувається з цим кожного дня. Завдяки Єврокомісії, ми маємо можливість фінансувати проєкти та здійснювати стратегічне планування. Найбільш важливим є те, що це спільні плани, і ми маємо абсолютно спільне з ЄС розуміння пріоритетів розвитку транспортних шляхів», - зазначив заступник міністра.

Як повідомляв Укрінформ, 20 червня у Брюсселі заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач та комісар ЄС з питань транспорту Адіна Велян підписали продовження Угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС ще на один рік, із правом її пролонгації до кінця 2025 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-