Мінфін закликає FATF внести Росію до «чорного» списку

Мінфін закликає FATF внести Росію до «чорного» списку

Укрінформ
Міністерство фінансів закликає Групу з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) внести Росію до «чорного» списку на найближчому пленарному засіданні, що розпочнеться 23 червня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінфіну.

«Грубі порушення з боку Росії вже давно очевидні для всіх. Кремль посилює військові та економічні зв'язки з Північною Кореєю та Іраном, фінансує терористичні організації в Росії та за її межами, послаблює інституції з протидії відмиванню грошей та спонсорує поширення кіберзлочинності. FATF має один чіткий механізм протидії цим порушенням та забезпечення захисту світової фінансової системи – внесення Росії до чорного списку», – заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Читайте також: Єврокомісія оновила авіаційний «чорний список»: у ньому лишаються 22 авіакомпанії з РФ

У міністерстві зазначають, що поки російські військові продовжують зазнавати невдач на полі бою, Росія стає все більш агресивною, зокрема, поглиблюючи економічні та військові зв'язки з Північною Кореєю. Балістичні ракети та боєприпаси, придбані у Північної Кореї в обмін на нафту - всупереч санкціям ООН та принципам FATF - продовжують використовуватися проти мирних міст та цивільного населення України.

Незаконна фінансова мережа, яку створила і культивує Росія, лежить в основі її зловмисної діяльності в Україні та в усьому світі. Цього тижня Росія оголосила про формалізацію фінансових зв'язків з Північною Кореєю шляхом створення «альтернативних механізмів торгівлі та взаєморозрахунків» для «спільного протистояння» зусиллям міжнародної спільноти, спрямованим на обмеження деструктивної поведінки обох країн.

Росія також посилила співпрацю з Іраном - державою, яка перебуває під світовими санкціями та внесена до «чорного» списку FATF. Кремль надав Тегерану чорний хід для доступу до міжнародної фінансової системи, об'єднавши платіжні системи в обхід санкцій SWIFT і відкривши в Ірані відділення державного банку ВТБ. Росія також значною мірою покладається на іранські безпілотники для підтримки свого незаконного вторгнення.

Читайте також: У Євросоюзі й G7 розглядають посилення тиску на банки, які допомагають РФ обходити санкції - Bloomberg

Як повідомлялось, FATF - міжурядова організація, заснована G7 для розробки політики боротьби з відмиванням грошей, фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення. У лютому 2023 року FATF зробила безпрецедентний крок, призупинивши членство Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-