НКРЕКП ухвалила рішення, яке допоможе знаходити гроші на розподілену генерацію

НКРЕКП ухвалила рішення, яке допоможе знаходити гроші на розподілену генерацію

Укрінформ
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг дозволила Укренерго купувати допоміжні послуги на строк до 5 років. Це допоможе інвесторам в розподілену генерацію знаходити кошти для її побудови.

Як передає Укрінформ, про це НЕК "Укренерго" повідомляє у Фейсбуці.

«Сьогодні був зроблений значний крок до розбудови нової сучасної децентралізованої генерації. Національний регулятор (НКРЕКП) дозволив «Укренерго» укладати договори на надання допоміжних послуг терміном до 5-ти років», - ідеться у повідомленні.

Як пояснили в Укренерго, допоміжні послуги – це готовність електростанції до зміни потужності виробництва за командою диспетчера. Таким чином забезпечуються стабільність роботи енергосистеми. Укренерго, як оператор системи передачі, укладає відповідний договір та купує цю послугу у компаній-виробників електроенергії.

До сьогодні такі договори можна було заключати максимум на 1 рік, і електростанція мала почати надавати послугу одразу після укладання контракту. Тобто інвестор мав спочатку побудувати новий об’єкт генерації, а потім щороку переукладати договір на надання послуги. Це значно ускладнювало прорахунок окупності проектів з побудови нових потужностей та негативно впливало на їхню інвестиційну привабливість.

Читайте також: Галущенко обговорив із Лорковські закупівлю обладнання для розвитку розподіленої генерації

За новими правилами, які сьогодні затвердив регулятор, інвестор може заключити з Укренерго контракт на продаж допоміжних послуг терміном до 5 років з відстрочкою надання такої послуги до 3-х. Це дозволить компаніям отримати кредити в банках під цей договір та побудувати потужності, попит на які вже гарантовано.

«Середньорічні ціни на допоміжні послуги у більшості країн Європи говорять про те, що Україна в цьому аспекті є преміальним ринком. І буде ним, очевидно, залишатися ще певний час. Дякую членам НКРЕКП за те, як багато зроблено для того, щоб розбудувати нову генерацію разом з нами та іншими учасниками ринку», - зазначив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Він підкреслив, що Укренерго буде готове провести перший аукціон із закупівлі допоміжних послуг за новими правилами у найкоротші терміни.

Як повідомлялося, за оцінкою уряду, із 22 березня 2024 року через поновлення масованих російських атак на енергетику Україна втратила 9 ГВт генеруючих потужностей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-