Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Моніторинг виконання програми МВФ та допомоги ЄС (червень 2024)

Моніторинг виконання програми МВФ та допомоги ЄС (червень 2024)

Укрінформ
Моніторинг DiXi Group підбив підсумки реалізації зобов’язань за програмами фінансової підтримки України станом на червень 2024 року

Співпраця з міжнародними партнерами критично важлива для України. Від успіху такої співпраці залежить фінансування пріоритетних видатків держбюджету (внутрішні надходження спрямовуються на безпеку та оборону).

Виконання зобов’язань за програмами фінансової підтримки потрібне не донорам – вони потрібні Україні для досягнення економічної стійкості та переходу до зростання і підвищення добробуту українців. І це також шлях до довіри з боку всіх міжнародних партнерів та іноземного бізнесу.

Моніторинг DiXi Group враховує підсумки реалізації зобов’язань станом на червень 2024 року.

МІЖНАРОДНИЙ ВАЛЮТНИЙ ФОНД

Консорціум RRR4U продовжує регулярний моніторинг виконання Україною умов програми фінансування МВФ. Оскільки Україна виконала всі структурні маяки, які передбачені умовою для успішного четвертого перегляду Програми, 31 травня на рівні експертів було досягнуто домовленості про успішний перегляд. Рішення Виконавчої Ради МВФ щодо перегляду очікується 28 червня.

Водночас прогрес за програмою оцінюється не лише по структурних маяках. До уваги також беруться кількісні критерії ефективності та індикативні цілі.

Поки що інформації про перегляд мало, але, ймовірно, Україна отримає кілька нових структурних маяків для наступних переглядів.

П’ятий перегляд буде складним, оскільки. МВФ, найвірогідніше, переглядатиме макроекономічний прогноз, який є основною програми. Зокрема причиною для цього є довша активна фаза війни, ніж припускали початково в Програмі. Відповідно зросте потреба у фінансуванні.

Додаткове фінансування, сподіваємось, буде отримати за рахунок рішення Групи семи щодо позики Україні у сумі 50 млрд дол. США під забезпечення прибутків з російських активів.

Важливо, що для успішного п’ятого перегляду програми парламент вчасно ухвалив законопроєкт про перезавантаження БЕБ (маяк No23). Водночас ми не знайшли підтвердження, що виконано маяк No31 про аудит компаній централізованого теплопостачання.

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ

Триває реалізація Плану України в рамках програми Ukraine Facility обсягом €50 млрд. Бюджетне фінансування надалі надаватиметься лише за умови виконання індикаторів. Однак підписання угоди між Україною та ЄС щодо фінансової програми та її ратифікація Верховною Радою дозволяє Україні отримати 1,9 млрд євро попереднього безумовного фінансування.

СПЕЦІАЛЬНА ТЕМА ВИПУСКУ — ФІНАНСОВИЙ СТАН ПІДПРИЄМСТВ ЦЕНТРАЛІЗОВАНОГО ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ (ТКЕ)

Маяк No 31. Аудит фінансового стану ТКЕ до та після лютого 2022 року

Задача: Визначити обсяг заборгованості та оцінити фінансовий стан підприємств централізованого теплопостачання (ТКЕ) за допомогою кабінетного аналізу, проведеного авторитетною аудиторською фірмою, в тому числі шляхом розмежування заборгованості до та після лютого 2022 року

Цільовий індикатор: проведено кабінетний огляд авторитетною аудиторською фірмою, пов’язаний з визначенням обсягу заборгованості та оцінкою фінансового стану підприємств ТКЕ

Виконати структурний маяк No 31 має Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України до кінця червня 2024 р. Наразі статус виконання невідомий.

Висновки:

  • Підприємства ТКЕ виживають за рахунок підтримки з місцевих бюджетів;
  • Ресурс на погашення з держбюджету – після війни або за рахунок надходжень до спецфонду у рамках програм допомоги;
  • Все, що перевищує обсяг по різниці в тарифах – за договорами реструктуризації;
  • Проблема різниці в тарифах існуватиме до скасування мораторію(індикатор 10.12 Плану України, Q4 2025);
  • Крім цього, потрібні інші заходи з реформування сфери теплопостачання.

Завантажити Моніторинг

RRR4U (Resilience, Reconstruction and Relief for Ukraine) — це консорціум чотирьох українських організацій громадянського суспільства: Центр економічної стратегії / Centre for Economic Strategy, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, Інститут аналітики та адвокації / Institute of Analytics and Advocacy та DiXi Group.Підготовка Моніторингу відбувається за підтримки Міжнародний фонд “Відродження”.

DiXi Group

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-